StoryEditor

Matovič má ponuku pre Fica. Ak pôjde na detektor lži, dá mu 121 miliónov (video)

10.02.2016, 09:43
Šéf OĽaNO Igor Matovič na tlačovej konferencii reagoval na výpoveď svedka Pavla Vandáka a na obvinenia premiéra Roberta Fica.

Šéf OĽaNO Igor Matovič dnes vyzval premiéra Roberta Fica, aby išiel s ním do súboja na detektor lži. Ako odmenu ponúka Matovič premiérovi 121 miliónov korún.

Šéf OĽaNo to vyhlásil na tlačovej konferencii, kde reagoval na výpoveď kľúčového svedka Pavla Vandáka a na obvinenia zo strany premiéra o tom, že je daňový podvodník.

Fico sa na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády vyhlásil, že nebude reagovať na cirkusantské návrhy. Fico upozornil, že Matovič nepredložil nič, čím by vyvrátil, že fiktívne predal firmu bielemu koňovi.

"Ak je tu niekto, kto si svoju kariéru buduje na obviňovaní iných, dokonca na obviňovaní zo závažných trestných činov bez dôkazov a tvrdí, že on jediný je čistý, tak je silný verejný záujem vedieť, či ten, kto obviňuje bez dôkazov, aj taký život vedie. Všetko je v rukách orgánov činných v trestnom konaní a ja ich rozhodnutie budem rešpektovať,“ povedal Fico.

Matovič dnes doniesol médiám daňové priznanie za rok 2008 (práve vtedy predal svoju firmu regionPRESS Vandákovi). Podľa neho zaplatil daň vo výške 15 miliónov korún.

Matovič neskôr ukázal účtovníctvo firmy uskladnené na povale domu starej mamy. "Matovič vytuneloval vlastnú firmu a zničil účtovníctvo, aby sa vyhol daňovej kontrole." Tak znie falošné obvinenie Roberta Fica. „Igor Matovič v posledných dňoch všetky tieto obvinenia vyvrátil a práve v tejto chvíli médiam ukazuje aj ono "zničené" účtovníctvo.“ píše sa v statuse Obyčajných ľudí na sociálnej sieti.


Prečítajte si aj: Útok na Matoviča môže Fica pripraviť o percentá vo voľbách
Matovič: Premiér hrubo zneužil moc. Usvedčil sa v priamom prenose, odkazuje mu Fico (video)
„Matovič poslal OĽaNO na smetisko dejín.“ Poslanec Smeru si vystrelil z Matoviča


Trestné oznámenie na Vandáka

Ďalej vyhlásil, že podáva trestné oznámenie na Vandáka za krivú výpoveď a krivé obvinenie. Na konci tlačovej konferencii po otázke novinárky Matovič doplnil, že trestné oznámenie podá aj na Roberta Fica.

„Prikladám vám doklad, je to kópia daňového priznania. To je dôkaz o tom, že som firmu nevytenuloval, ako tvrdí Fico. Tunelovanie je to, čo robí Fico, čiže systematické rozkrádanie štátu na úkor voličov a platiteľov daní.

Matovič sa na záver tlačovej konferencie vrátil k detektoru lži, na ktorý vyzval premiéra. matovič prezradil, aké otázky by mu položil.

Spýtal by som sa ho na to, či bol v byte na Vazovovej ulici, či zohnal 75 miliónov vlastnou hlavou, či mu nosil bývalý poslanec Jánoš peniaze v alobale, či jeho asistentka Trošková písala na jeho pokyn stanovisko maséra Kostku a či si so svojím priateľom Výbohom rozdelil 6 miliónov v kauze Pandur.“

Odmietol tiež, že by Vandák bol v skutočnosti bielym koňom. "Pavel Vandák potvrdil, že reálne vykonával činnosť a vymáhanie pohľadávok. Ktorý biely kôň reálne vykonáva činnosť? Tiež odmietam, že som zlikvidoval účtovníctvo. Kompletnú agendu som odovzdal Vandákovi," tvrdí Matovič.

Vandák si odporuje, tvrdí Matovič

Nový majiteľ si podľa jeho slov agendu prevzal. "Asi po troch dňoch, keď Vandák povedal, že nemá miesto na jej uskladnenie, prevzal som účtovníctvo za roky 1997 až 2001, tam už ani nebola povinnosť uchovávať tieto údaje, a za roky 2003 a 2005 až 2008 v aute Mercedes Vito. Toto účtovníctvo som ja osobne riadne uskladnil a niekoľko rokov toto auto parkovalo na dvore mojej starej mamy v obci Borová. Svedkami sú všetci ľudia, ktorí za tie roky tento dom navštívili. Účtovníctvo dodnes mám v dome svojej babky," deklaroval Matovič a opýtal sa, či uchová niekto účtovníctvo na verejnom mieste, ak chce robiť podvody. Chýbajúce dva roky mal mať na starosti Vandák.

Zároveň upozornil, že ak sa aj živnostník zbaví účtovníctva, alebo oň príde, nezbavuje ho to povinnosti platiť dane. "Ak dokumenty nepredloží, určí sa daň podľa pomôcok. Po kontrole v našej firme boli nejaké nálezy. Ja som bojoval, odvolával sa a všetky rozhodnutia som vyhral. Rozhodnutie podpisovali ľudia pod Petrom Kažimírom (Smer-SD), uznali, že verdikt kontrolórok nebol správny," vyhlásil.

Vandákovu výpoveď, ktorú absolvoval na polícii cez víkend, označil Matovič za rozprávku. "Smer-SD to prehnal. Keby bolo vo výpovedi menej podrobností, výpoveď by bola autentickejšia a reálnejšia. Jej košatosť mi potvrdzuje, že vznikla na Súmračnej ulici. Vandák si navyše vo výpovedi odporuje. V jednej časti hovorí, že o pohľadávkach firmy nemal potuchy. Sedem riadkov pod tým je napísané, že mal vedomosť o pohľadávkach. Takáto je hodnovernosť celej výpovede, preto podávam trestné oznámenie," vysvetlil.

Začalo trestné stíhanie

Matovič odmietol aj Vandákovo tvrdenie, že mu Matovič sľúbil za súčinnosť doživotnú rentu 1 500 eur. "Ja si myslím, že takúto rentu bude mať po tejto výpovedi, ale nie odo mňa a bude aj vyššia. Človeku, ktorému niekto sľúbi 1 500 eur mesačne, by tieto peniaze osem rokov nechýbali? Za osem rokov sú to 4 milióny korún. Až teraz si spomenul, že mu to niekto sľúbil," podotkol.

Igor Matovič je presvedčený, že útok Roberta Fica na jeho adresu nie je len za jeho protivládnu rétoriku. "To, čo sa stalo, je evidentne odkazom pre všetkých čestných ľudí, ktorí si povedali, že sa postavia zlu," dodal.

Polícia už potvrdila, že sa zaoberá informáciami, ktoré o podnikaní Matoviča zverejnil Fico. "V predmetnej veci bolo začaté trestné stíhanie vo veci možného podozrenia zo spáchania trestného činu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie," uvádza sa v stanovisku polície.


 

01 - Modified: 2008-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V politike sa hodí striedmosť
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 01:15