StoryEditor

„Kaliňák zlyháva vo svojej funkcii." Opozícia podáva návrh na jeho odvolávanie

15.11.2017, 09:55
Autor:
TASRTASRlmlm
Opoziční poslanci predstavili ďalší postup v súvislosti s prešľapmi ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Opozícia podá návrh na mimoriadnu schôdzu, na ktorej bude žiadať odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Podpisy na začiatie mimoriadnej schôdze odovzdajú poslanci SaS, OĽaNO a Sme Rodina 28. novembra, šéf parlamentu Andrej Danko potom bude musieť ohlásiť schôdzu do siedmich dní.

"Kaliňák zlyháva vo svojej funckii, najnovším prípadom je to pokuta vyše 10 miliónov kvôli verejnému obstarávaniu. Je nemysliteľné, že by ľudia nerozumeli po tých rokoch tendrom. Je to dôledkom ministrovej manipulácie s tendrami, že majú vyhrať blízki ľudia," povedal na brífingu poslanec SaS Jozef Rajtár.

Nepreukazateľné prijmy ministra

Keď si spojíme tie tendre, za ktoré dávajú Kaliňákovi extrémne pokuty, a nepreukazateľné prijmy ministra, tak nám vychádza to, že to môže mať súvislosť. Kaliňák totiž nevie zdôvodniť netransparentné príjmy," tvrdí opozícia.

Šéf rezortu vnútra podľa poslanca OĽaNO Richarda Vašečku sklamal ako minister vnútra, pretože má leví podiel na nedôvere verejnosti k polícii, a sklamal aj ako čestný politik, lebo sa "nedokázal vyhnúť pochybným kšeftom a netransparentným výberovým konaniam".

Vašečka doplnil, že Kaliňák sa nikdy nemal stať ministrom vnútra. "Ako opozícia preto podporujeme a spolu navrhujeme, aby bola vyslovená nedôvera Robertovi Kaliňákovi," povedal.

Opozícia zbiera podpisy

V súvislosti s pokutami zo strany ÚVO uviedol, že "to je kvalifikácia, nie aby bol minister, ale aby to riešili orgány činné v trestnom konaní".

"Dohodli sme sa na tom, že dnešným dňom začneme zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Tieto podpisy s najväčšou pravdepodobnosťou odovzdáme, podáme do Národnej rady v deň začiatku schôdze," spresnil Krajniak.

Líder OĽaNO Igor Matovič na tlačovej konferencii v utorok (14.11.) uviedol, že Ministerstvo vnútra SR pod vedením Roberta Kaliňáka musí za pochybenia pri verejných obstarávaniach len za posledné tri mesiace zaplatiť pokuty v celkovej výške takmer 25,7 milióna eur.

Rezort vnútra reagoval, že Igor Matovič nevie, o čom hovorí. Ako uviedol tlačový odbor MV, ide o korekcie za projekty, na ktoré ministerstvo z EÚ vyčerpalo 300 miliónov eur. Korekcie podľa rezortu vnútra dostávajú aj iní prijímatelia, vrátane ministrov za vlády Ivety Radičovej, ktorej súčasťou bol aj Igor Matovič.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 11:13