Andrej Danko, Andrej Kiska a Robert FicoTASR/M. Erd
StoryEditor

Kiska, Fico a Danko podpísali spoločný dokument. Budú podporovať Slovensko v jadre

23.10.2017, 12:58
Autor:
TASRTASRlmlm
Prezident, premiér a šéf parlamentu prezentovali spoločný postup pri napĺňaní strategických cieľov týkajúcich sa zahraničnopolitických záujmov Slovenska.

Slovenská republika dokáže byť vplyvnou a sebavedomou krajinou iba v rámci súdržnej EÚ, pričom každý jeden z dôležitých problémov nedokáže vyriešiť žiaden štát EÚ samostatne.

Zhodli sa na tom traja najvyšší ústavní činitelia prezident Andrej Kiska, predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorí spoločne rokovali na Bratislavskom hrade.

Spoločný dokument

​Fico v spoločnom dokumente, pod ktorý sa podpísali všetci traja ústavní činitelia, určil priority Slovenska.

Vyhlasujeme že budeme spoločne dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie Slovenska navonok v zahraničí a spoločne prijatých rozhodnuté v rámci EÚ a NATO," píše sa v dokumente, ktorý prečítal Fico na Bratislavskom hrade. 

Budeme podporovať budúcnosť Slovenska v jadre európskej integrácie. Naše kroky a konanie budú v prvom rade vedené v záujme našich občanov, aby naďalej plne využívali výhody členstva v EÚ. Budeme podporovať kontinuálne prehlbovanie eurozóny a vytváranie nástrojov, ktoré posilnia jej stabilitu a odolnosť voči prípadným ďalším krízam," dodal Fico.

Danko pripomenul, že Slovensko zvládlo predsedníctvo v Rade EÚ, je však smutný, že sami doma nevieme niektoré veci doceniť.

"Stále sa polarizujeme a potom tu narastajú populistické sily, ktoré okrem urážok a kritiky nedokážu nič priniesť," podotkol. Je však rád, že traja najvyšší ústavní činitelia dokážu deklarovať jednotu v otázkach zahraničnej politiky.

Podľa Danka je veľmi dôležité, aby si každý vstúpil do svedomia.

"Apelujem, aby aj médiá pomohli tomu, aby Slovenská republika mala dobrý obraz v zahraničí. Aby sme nedovolili tento štát ovládať ľuďom, ktorí sa dnes krížom celou Európou dostávajú k moci. Jasne vnímame aj problémy EÚ, ale je veľmi dobré, že sa tu bavíme otvorene o procesoch, ako Úniu podporiť. Naša deklarácia neznamená bezhlavé preberanie európskych procesov, ale znamená, že tam, kde sa Únii darí, tam majú tieto procesy od nás troch jednohlasnú podporu," deklaroval.

Proeurópsky ostrov

Fico je presvedčený, že Slovensko sa stáva proeurópskym ostrovom v stredoeurópskom regióne.

"SR je krajina, ktorá má v otázkach zahranično-politickej orientácie jasno. Traja najvyšší ústavní činitelia hovoria spoločným jazykom. Kiskovi sme chceli ukázať súdržnosť koalície, preto bol prítomný aj Béla Bugár (Most-Híd). Vieme, čo chceme, a robíme aj konkrétne kroky," uistil.

Predseda vlády tvrdí, že v oblasti zahraničnej politiky Slovensko urobilo dieru do sveta.

"Sme rešpektovaná krajina, ktorá ukázala, že vie riadiť komplikované procesy. Preukázali sme suverenitu v téme migrácie aj pri dvojakej kvalite potravín a chceme ju ukázať aj pri zostavovaní rozpočtu EÚ. Zostali akýmsi proeurópskym ostrovom v strede Európy a ja si želám, aby táto orientácia zostala, lebo nič iné nesvedčí Slovensku ako európska integrácia," dodal.

Traja najvyšší ústavní činitelia v prijatej deklarácii vyhlasujú, že budú spoločne dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie SR, a to navonok v zahraničí aj voči občanom SR. Budú tiež podporovať budúcnosť Slovenska v jadre EÚ a kontinuálne prehlbovanie eurozóny. Budú sa zasadzovať za princípy rovnakého zaobchádzania na vnútornom trhu a nediskriminácie spotrebiteľov.

Kiska, Danko a Fico budú podporovať aj "silný a múdry rozpočet EÚ", presadzovať kroky posilňujúce bezpečnosť našich občanov a podporovať plnenie našich spojeneckých záväzkov, ktorých súčasťou je dosiahnutie obranných výdavkov na úrovni 1,6 percenta HDP do roku 2020.

01 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 02 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 09:10