StoryEditor

Koaličná zmluva má novú podobu. Fico, Danko a Bugár podpísali jej dodatok

11.09.2017, 13:02

Koaliční lídri Robert Fico (Smer-SD), Béla Bugár (Most-Híd) a Andrej Danko (SNS) podpísali dodatok ku koaličnej zmluve. Urobili tak dnes vo vládnom hoteli Bôrik.

Nové pravidlá

"Dohodli sme sa na nových pravidlách. Napríklad na tom, že sa budeme stretávať každý pondelok, čo nám umožní pripraviť sa na rokovanie Národnej rady a tiež na rokovanie vlády v stredu," uviedol Fico po podpise dodatku.

​Partneri sa podľa neho dohodli aj na tom, že kým sa predloží na rokovanie nejaký materiál, musia ho dostať partneri 24 hodín pred jeho predložením.

Komunikáciu chcú vládne strany posunúť ešte ďalej. "Je záväzok, že vytvárame krajské a okresné koaličné rady. K tomu nás ťahá záväzok byť úspešný v krajských voľbách," doplnil Fico.

Novembrové voľby do vyšších územných celkov budú podľa jeho slov "významným testom toho, kde sa nachádzame a kto má akú politickú silu". Podpis dodatku je podľa neho formálny krok a po ňom majú nasledovať ďalšie obsahové rozhodnutia.

Fico dodal, že vládna koalícia vyšla z doterajšej krízy posilnená. Zopakoval, že voči aktuálnej vláde nie je alternatíva. "Dnes na Slovensku nie je alternatíva, ktorá by mohla túto vládnu koalíciu nahradiť," vyhlásil Fico s tým, že opozícia je spolok amatérov, ktorí ťahajú Slovensko do izolácie.

Chcú sa vyhnúť nedorozumeniam
"Základom dobrých vzťahov sú dobré zmluvy," uviedol po podpise dodatku Danko, ktorý je rád, že sa našiel mechanizmus, ktorý pomôže predchádzať nedorozumeniam.

Predpokladá, že budú pokračovať v rokovaniach o novom programovom vyhlásení vlády.

Dodatok pripravila pracovná skupina po dohode koaličných lídrov, ktorí posledné týždne riešili koaličnú krízu. V tej sa ocitli po tom, ako Danko vypovedal k 1. septembru koaličnú zmluvu.

Kríza o kšeftoch

"Po mesiaci hádok, hrozieb, vydierania sa, sa snáď koalícia bude zaoberať niečím iným ako vzájomnými spormi," povedala o podpise dodatku ku koaličnej zmluve Veronika Remišová z OĽaNO.

Podľa nej nešlo o krízu komunikácie, ako to tvrdia koaliční predstavitelia. "Vládna kríza bola v skutočnosti o prehadzovaní si zodpovednosti za 600-miliónový škandál na ministerstve školstva, o teplé miesta v štátnej správe a zrejme aj o miliardových kšeftoch pri nákupe zbraní na ministerstve obrany," vyhlásila Remišová.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 05:40