Peter PlavčanTASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Brusel reaguje na kauzu okolo Plavčana. Slovensku pozastavil platby v štyroch výzvach

07.08.2017, 10:50
Autor:
lmlm
Poslancov hnutia OĽaNO-NOVA prezradili informácie z varovného listu, ktorý zaslala Európska komisia na Slovensko.

Európska komisia pozastavila platby nie v dvoch ale až v štyroch výzvach a ministerstvu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií.

Vyplýva to z varovného listu, ktorý Brusel vo štvrtok minulý týždeň poslal na Slovensko kvôli kauze okolo eurofondov na ministerstve školstva.

​Tieto informácie z listu prezradili dnes na brífingu poslanci strany OĽaNO-NOVA, ktorí od prepuknutia kauzy chcú odvolať ministra školstva Petra Plavčana.

"Celý systém rozdeľovania na vedu a výskum 600 miliónov eur ministerstvo nezvládlo. My sa môžeme len pýtať, či išlo o neschopnosť alebo niečo iné. Andrej Danko o tom vo svojom oznámení že ministerstvo školstva že jednu výzvu pozastaví, taktne pomlčal," povedala poslankyňa Veronika Remišová.

Podľa nej dva hlavné problémy, na ktoré upozorňuje Európska komisia, boli hodnotitelia a výber firiem bez skúseností z výskumom a bez akejkoľvek činnosti.

Dodala, že je to vôbec prvýkrát, čo nám Európska komisia poslala varovný list.

Podľa poslancov strany OĽaNO-NOVA hrozí, že nám Brusel pozastaví niektoré dotácie a viaceré projekty budeme musieť platiť z našich daní.

Poslanci zároveň vyzvali podpredsedu vlády Petra Pellegriniho, aby dohliadol na každú výzvu.

Na túto kauzu dnes reagovala aj strana SaS, ktorá vyzýva Plavčana, aby odvolal z funkcie generálneho riaditeľa Výskumnej agentúry Rastislava Belianskeho, ktorý nesie primárnu zodpovednosť za škandál s prideľovaním eurofondov pre vedu a výskum.

Liberáli zároveň žiadajú ministra Plavčana, aby požiadal o kontrolu celého procesu prideľovania eurofondov Najvyšší kontrolný úrad SR a ministerstvo financií, ktoré je certifikačným orgánom.

Rovnako vyzývame podpredsedu vlády pre investície Petra Pellegriniho, aby si jeho úrad konečne začal plniť svoje kontrolné povinnosti v dohľade na využívaní eurofondov,“ uviedol poslanec NR SR Branislav Gröhling, ktorý je tímlídrom SaS pre školstvo.

01 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 02 - Modified: 2023-12-15 09:21:49 - Feat.: - Title: 500 eur za voľby: Ľudia si požičali od úžerníkov. Únia Rómov podáva trestné oznámenie a vyzýva Matoviča 03 - Modified: 2023-10-03 13:35:36 - Feat.: - Title: Zachránili Matoviča rómske osady? Expert vidí zlom v preferenciách OĽANO inde 04 - Modified: 2023-10-01 08:35:04 - Feat.: - Title: Matovič bude v opozícii. Kolaborovať s mafiou nebudeme, zdôraznil 05 - Modified: 2023-08-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Igorovi Matovičovi sa stala tá najhoršia vec
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 03:46