Anna Sámelová odchádza, vracia sa Mária Hlucháňová.
StoryEditor

Do čela spravodajstva RTVS sa vracia Mária Hlucháňová. Vlani skončila vo funkcii po prejave Roberta Fica

07.12.2023, 12:39
Autor:
redred

Sekciu spravodajstva a publicistiky verejnoprávneho vysielateľa čakajú zmeny.

Súčasná riaditeľka Sekcie spravodajstva a publicistiky Anna Sámelová odchádza na dlhodobý študijný pobyt. Na jej miesto nastupuje Mária Hlucháňová, ktorá bude poverená riadením Sekcie spravodajstva a publicistiky. Hlucháňová sa vracia na stoličku po viac ako roku, kedy ju RTVS  stiahla po kauze odvysielania prejavu Roberta Fica.

Telerozhlas informoval, že súčasná riaditeľka sekcie Anna Sámelová požiadala RTVS o neplatené voľno v súvislosti s jej odchodom na osemmesačný študijný pobyt v USA. „S Annou Sámelovou som spolupracoval niekoľko rokov a považujem ju za jednu z najvýraznejších osobností našej žurnalistiky. Teší ma, že svoje skúsenosti bude môcť ďalej rozvíjať aj vďaka študijnému pobytu v zahraničí. Chcel by som sa jej poďakovať, že bola prínosom pre Sekciu spravodajstva a publicistiky,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

image

Riaditeľka sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Anna Sámelová odchádza. 

Riadením Sekcie spravodajstva a publicistiky bude od 2. januára 2024 poverená Mária Hlucháňová, ktorá už pôsobila vo vedení spravodajstva RTVS.

V poslednom období sa venovala predovšetkým spravodajskej programovej službe RTVS :24 ako projektový manažér.

Hlucháňová bola zo svojej funkcie totiž stiahnutá po minuloročnom pochybení. Vlani na výročie 17. novembra RTVS odvysielala naživo v spravodajskej:24 vyše hodinový a neprerušovaný prejav Fica zo snemu Smeru. Vo vysielaní spravodajskej stanice tak odznela kritika ku smerovaniu Slovenska k západným štruktúram, podal si v ňom slobodné médiá a zastával sa tých alternatívnych. V prejave zároveň odznelo aj to, že Smer si neželá, aby Rusko bolo nepriateľom Slovenska a že nemôže byť na prvom mieste to, „aby si homosexuáli mohli adoptovať deti alebo aby si ľudia mohli meniť pohlavie“.

„Odvysielanie prejavu Roberta Fica považujem za veľmi nešťastné a znepokojivé. Predovšetkým preto, že v takýto sviatok nemá vo vysielaní RTVS mať priestor žiadna politická strana. Vysielanie verejnoprávneho média musí byť priestorom na pripomínanie demokratických dôsledkov a výdobytkov Nežnej revolúcie, ktoré považujem v tomto čase za mimoriadne dôležité,“ uviedol vtedy generálny riaditeľ Ľuboš Machaj. 

image

Mária Hlucháňová. 

TASR
Hlucháňová po kritike prejavila sebarefexiu a ponúkla svoju funkciu. Machaj vtedy neodvolal len Hlucháňovú, ale aj ďalších troch členov vedenia spravodajstva. Hlucháňová ostala pracovať v RTVS ako projektová manažérka.

Mária Hlucháňová vyštudovala Právnickú fakultu UK. Pracovné skúsenosti v médiách zbierala ako redaktorka Slovenského rozhlasu či Rádia Slobodná Európa. V minulosti bola aj šéfredaktorkou Rádiožurnálu, či členkou a predsedníčkou Rady Slovenského rozhlasu. V roku 2017 pracovala aj v Rádiu Aktual Martina Lengyela.

Spolu s ňou od 2. januára 2024 nastupuje na post Vedúcej odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Viera Krúpová, ktorá má dlhoročné skúsenosti v oblasti médií, predovšetkým spravodajstva, a po niekoľkých rokoch sa vracia do RTVS.

„Obidve dámy považujem za veľké profesionálky a verím, že budú pokračovať v nastúpenom trende a v ďalšom rozvoji televízneho a rozhlasového spravodajstva RTVS. Želám im veľa síl a odhodlania,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. máj 2024 14:00