Ak prejde zníženie financovania RTVS, tak televízia zvažuje prepúšťanie, či rušenie programov.
StoryEditor

Ak RTVS znížia financovanie, bude musieť rušiť spravodajský, športový kanál, aj prepúšťať

05.12.2023, 19:36

Podľa informácií Stratégií by sa zníženie financovania malo dotknúť zo štátnych médií len verejnoprávneho vysielateľa. V TASR sa nič meniť nebude. 

RTVS má dostávať zo štátneho rozpočtu príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý schválila v pondelok vláda a súvisí so šetrením verejných financií. 

Príspevok pre RTVS sa tak má meniť len pár mesiacov od jeho najvýraznejšej úpravy za dlhé roky. Tento rok v júni schválili poslanci pre RTVS nárokovateľný príspevok vo výške najmenej 0,17 percenta HDP, čím nahradili koncesionárske poplatky, ktoré boli hlavným zdrojom príjmov RTVS.

"Momentálne má RTVS sfinalizovaný finančný plán na rok 2024, ktorý mal byť v krátkom čase schválený a vychádzal zo schváleného príspevku 0,17 percenta HDP. Rozdiel 55 miliónov eur sa odrazí vo všetkých oblastiach,  predovšetkým vo výrobnej, prevádzkovej, investičnej časti plánu," informovala manažérka marketingovej komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.

Veľké likvidačné škrty

Ak túto zmenu schvália aj poslanci, RTVS bude musieť  pristúpiť k zásadným krokom. A tie výrazne ovplyvnia fungovanie inštitúcie. Čo hrozí v RTVS? 

"S najväčšou pravdepodobnosťou by došlo k obmedzeniu či prípadnému zrušeniu televíznych programových služieb RTVS :24 a:Šport. Tie aj teraz fungujú v provizórnom režime," vysvetľuje Vicelová.

V telerozhlase pripúšťajú aj výraznú redukciu a obmedzenia rozvoja a výroby vlastnej tvorby, ale aj  znižovanie počtu zamestnancov. RTVS hovorí o tom, že ohrozené sú investície online služieb, technického vybavenia ako aj zastavenie nevyhnutných stavebných prác na objektoch, ktoré patria verejnoprávnemu vysielateľovi.

Dotknúť sa to môže aj ďalšieho rozvoja rozhlasových programových služieb, alebo sa budú musieť zastaviť investície do rozvoja regionálnych štúdií. A médium pôjde do ešte väčšej  straty. 

"Nárast investičného dlhu RTVS by sa mohol dostať z 37 miliónov eur na takmer 60 miliónov eur," dodala Vicelová.

Spomínané zmeny by mali dopad aj na slovenský kreatívny priemysel, keďže RTVS je najväčší koproducent v rámci audiovizuálnej tvorby. Obmedzenia v rámci rozhlasového a televízneho vysielania, ako aj pôvodnej vlastnej tvorby, by sekundárne zasiahli organizácie a inštitúcie zastupujúce umelcov a tvorcov.

Pre RTVS visí vo vzduchu ešte jedna záchrana, nad ktorou vláda uvažuje. Telerozhlasu by mohli poslanci  zvýšiť príjem schválením navýšenia limitu na odvysielanie reklamy. O tejto možnosti sa zatiaľ údajne iba uvažuje. 

Otázka teraz znie, ako sa konsolidácia verejných financií prejaví v TASR. Budú aj agentúru čakať zásadné škrty? "Ministerstvo financií v súčasnosti uvažuje len o opatreniach, ktoré boli predstavené a ktoré úzko súvisia s prípravou štátneho rozpočtu na budúci rok," vysvetlil hovorca ministerstva Pavol Kirinovič. Podľa informácií Stratégií teda zníženie financovania, tak ako to má pocítiť RTVS, TASR nehrozí. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
07. máj 2024 23:05