StoryEditor

Otrasy v OpenAI pokračujú. Odvolaný šéf spoločnosti prechádza do Microsoftu

20.11.2023, 14:47
Autor:
ČTKČTK

Exšéf spoločnosti OpenAI Sam Altman a bývalý šéf správnej rady firmy Greg Brockman prechádzajú do softvérovej spoločnosti najväčšieho podporovateľa OpenAI.

Na sieti X to dnes oznámil šéf Microsoftu Satya Nadella. Altman a Brockman v Microsofte povedú tím pre výskum pokročilej umelej inteligencie (AI).

"S nesmiernou radosťou oznamujeme, že Sam Altman a Greg Brockman sa pripoja k Microsoftu a povedú nový tím pre výskum pokročilej umelej inteligencie," oznámil Nadella.

Správna rada OpenAI Altmana prekvapivo odvolala v piatok, v reakcii na to odišiel aj Brockman a niektorí ďalší výskumní pracovníci, napríklad Szymon Sidor. Firmu OpenAI podľa serveru The Information dočasne povedie bývalý šéf spoločnosti Twitch Emmett Shear. To vo svojom dnešnom príspevku na sieti X potvrdil aj šéf Microsoftu Nadella. "Tešíme sa na zoznámenie s Emmettem Shearom a novým vedením OpenAI a na spoluprácu s nimi," napísal.

image

Sam Altman.

REUTERS
Významní investori OpenAI po Altmanovom odvolaní lobovali za jeho návrat. Obávali sa, že Altmanov odchod by mohol spôsobiť odliv talentov z firmy a skomplikovať chystaný predaj akcií, ktorý by OpenAI ocenil na 86 miliárd dolárov (viac ako 79 miliárd eur), uviedla agentúra Reuters.

Člen správnej rady a spoluzakladateľ OpenAI Ilya Sutskever zamestnancom povedal, že členovia správnej rady si za svojím rozhodnutím odvolať Altmana stoja a že jeho správanie a komunikácia so správnou radou podkopávajú schopnosť firmy dohliadať na vývoj AI.

Shear je spoluzakladateľom platformy pre zdieľanie videí Twitch, ktorá spadá pod Amazon. Zo svojho postu odstúpil začiatkom tohto roka. Správnu radu OpenAI si podľa agentúry Bloomberg získal tým, že si uvedomuje, aké hrozby umelá inteligencia predstavuje. Firmu Twitch budoval vyše desať rokov.

image

Na smínke britský premiér Rishi Sunak debatuje so Samom Altmanom. 

via REUTERS
Spoločnosť OpenAI zhruba pred rokom uviedla na trh svojho chatbota ChatGPT, čo spustilo všeobecný záujem o generatívnu umelú inteligenciu a súťaženie technologických firiem v tomto sektore. Termínom generatívna umelá inteligencia sa označujú systémy, ktoré na základe tréningu na obrovskom množstve dát dokážu vytvárať zdanlivo originálne výstupy vo forme textov či obrázkov v reakcii na zadanie užívateľa.

Altman bol tvárou vzostupu spoločnosti OpenAI a mnohí ho považujú za tvár celého sektora umelej inteligencie, napísal server BBC. Altman okrem iného vypovedal pred americkým Kongresom v rámci vypočutia, ktoré sa zaoberalo príležitosťami a rizikami spojenými s AI.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. máj 2024 10:53