HN/Peter Mayer
StoryEditor

Slovensko čelí kritike za spôsob akreditácií novinárov na akcie EÚ

19.07.2016, 11:08
Autor:
ČTKČTK
Medzinárodná asociácia novinárov kritizuje Slovensko, ministerstvo zahraničia sa odvoláva na bezpečnostné požiadavky.

Medzinárodná asociácia novinárov (IPA) kritizovala Slovensko za postup pri udeľovaní akreditácií žurnalistom na neformálne stretnutia ministrov členských krajín európskej dvadsaťosmičky, ktoré sa počas aktuálneho slovenského predsedníctva konajú v Bratislave. 

Asociácia v pondelňajšom vyhlásení upozornila na to, že Bratislava neumožňuje akreditácie krátko pred konaním akcií. Slovenské ministerstvo zahraničia systém akreditácie zdôvodnilo bezpečnostnými požiadavkami, ohlásilo ale snahu o väčšiu flexibilitu.

Novinári, ktorí sa chcú zúčastniť na rokovaní ministrov v slovenskej metropole, musia podľa doterajších pravidiel požiadať o všeobecnú akreditáciu 21 dní pred prvou akciou, ktorej sa chcú zúčastniť. Súčasne je potrebné sa na každú ministerskú schôdzku akreditovať zvlášť, a to najneskôr desať dní vopred. Celý proces prebieha cez internet. 

V čase teroristickej hrozby

IPA upozornila, že slovenské pravidlá na rozdiel od predsedníctva iných krajín neumožňujú vydať novinárovi akreditáciu priamo na mieste. Dodala, že minulý týždeň bol niekoľkými novinárom bol vstup bez akreditácie do tlačového centra predsedníctva v Bratislave nepovolený.

„Neskorá akreditácia je nevyhnutná pre novinárov, ktorí si nemôžu vždy naplánovať svoje aktivity týždne dopredu,“ uviedol prezident IPA Tom Weingärtner. Slovenská diplomacia reagovala uistením, že systém akreditácie vždy zodpovedá bezpečnostným požiadavkám a celkovej situácii v EÚ.

„Slovensko pripravovalo a prevzalo predsedníctvo v čase zvýšenej teroristickej hrozby na území celej EÚ. Vzhľadom k aktuálnej situácii, očakávanému záujmu stoviek novinárov z EÚ a celého sveta, ako aj vzhľadom ku kapacitným možnostiam, príslušné bezpečnostné zložky stanovili lehotu potrebnú na preverenie žiadateľov o akreditácie na maximálne tri týždne,“ povedal hovorca ministerstva zahraničia Peter Stano.

Budeme flexibilnejší

Upozornenie na túto skutočnosť je podľa Stana zverejnené na webe slovenského predsedníctva už od 9. mája a v júni o procedúre a lehotách Bratislava informovala aj spomínané združenie novinárov. Slovensko začalo na pol roka predsedať Rade EÚ na začiatku júla. 

Ministerstvo tiež vyjadrilo snahu o urýchlenie procesu akreditácií. „Od okamihu, keď nám médiá signalizovali prvé problémy, intenzívne pracujeme aj na väčšej miere flexibility systému neskorých registrácií tak, aby sme skrátili lehoty čakania,“ uviedol Stano. Dodal, že niektorí novinári mali problém najmä v prípade neskorej žiadosti o účasť na akciách v Bratislave, ale že väčšina prípadov bola operatívne vyriešená.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. máj 2024 02:32