StoryEditor

Cítila som obrovskú zodpovednosť za živých a mŕtvych, hovorí režisérka filmu Únos

01.03.2017, 14:50

Prvý politický triler v dejinách porevolučnej slovenskej kinematografie dnes predstavili jeho tvorcovia v Bratislave. Témou filmovej novinky Únos z dielne scenáristky a režisérky Mariany Čengel Solčanskej je príbeh okolo únosu prezidentovho syna či podozrivé prepojenia medzi zločinom, mafiou, tajnou políciou a mocou v polovici 90. rokov minulého storočia.

"Impulz vnikol zhruba pred siedmimi rokmi po prečítaní knižky Dominika Dána Popol všetkých zarovná. Odvtedy aj príbeh, aj scenár doznal veľa zmien. Urobili sme niekoľko zlých pokusov, ktoré nás od témy odvádzali, ale táto posledná verzia je najbližšie pravde," predstavil snímku na tlačovej konferencii jej producent Milan Stráňava z JMB Film & TV Production.

"Nie je rekonštrukciou udalostí, ktoré sa udiali, je to umelecký film. Časť filmového príbehu je inscenovaná a niektoré scény pripomínajú udalosti, ktoré sa udiali v tom čase," uviedol pre TASR Stráňava, ktorý na režisérsku stoličku Únosu posadil Solčanskú.

"Nechcel som človeka, ktorý si tie veci spájal so svojím životom, ktoré ho priamo zasiahli. Ona bola v tom čase dieťa, týkalo sa jej to len okrajovo a pristúpila k tomu absolútne bravúrne. Naštudovala si materiály, dala tam príbeh, podľa ktorého je úplne zjavné, že mnohí ľudia nechceli byť v tom čase účastní tých politických procesov, ale boli do nich zatiahnutí," objasnil zrod filmu, ktorý stál približne 1.350.000 eur.

"Dve tretiny z toho sme pokryli z Audiovizuálneho fondu a z príspevku RTVS. Jednu tretinu rozpočtu pokryli súkromní podnikatelia, ktorí dofinancovali film," dodal producent na margo Únosu, ktorý by mal divákom povedať, "aby neboli nikdy ľahostajní voči svojmu okoliu."

Rebeka Poláková stvárňuje v politickom trileri mladú novinárku Martu, ktorá na Nový rok nájde v predzáhradke rodičovského domu bratovu odrezanú hlavu zabalenú v igelitovej taške. Strašný nález ju vtiahne do príbehu, v ktorom sa mocou posadnutí predstavitelia štátu neštítia žiadneho zločinu, aby si upevnili pozíciu neobmedzených vládcov. "Osobnou tragédiou sa ocitne medzi dvoma svetmi, je pojítko medzi mafiou a politikmi," naznačila herečka.

01 - Modified: 2022-09-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Nová Ústava je nereálna. Úroveň politickej diskusie je mizerná, v parlamente chýba odbornosť, tvrdí Kresák 02 - Modified: 2022-09-01 17:30:00 - Feat.: - Title: Známi slovenskí právnici, ktorí sa vysmievali ústave 03 - Modified: 2022-05-23 11:52:29 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie únosu Kováča mladšieho brzdia dva problémy, ktoré na seba nadväzujú, tvrdí Kolíková 04 - Modified: 2022-05-22 08:55:28 - Feat.: - Title: Šeliga požiadal o mimoriadne zasadnutie výboru k Mečiarovým amnestiám. Ten zasadne už zajtra 05 - Modified: 2022-05-13 12:19:30 - Feat.: - Title: Šeliga žiada zvolať mimoriadne zasadnutie výboru k Mečiarovým amnestiám
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
23. apríl 2024 23:27