StoryEditor

Japonský Steve Jobs zažil najväčší prepad histórie. Rýchlo prišiel o 70 miliárd dolárov

31.01.2017, 17:13

Bol najbohatším mužom Japonska a na chvíľu sa stal aj najmajetnejším človekom planéty. Potom sa však veci zmenili a Masajoši Son behom chvíle prišiel takmer o celý svoj majetok.

Po návrate zo štúdii v USA založil Masajoši firmu SoftBank, jedného z prvých mobilných a internetových operátorov v krajine a chvíľu dokonca viedol aj miestnu pobočku Yahoo. Vďaka nafukujúcej sa dotcom bubline sa v roku 2000 jeho majetok vyšplhal na rekordných 78 miliárd dolárov.

Potom však dotcom bublina praskla. Cena akcií jeho firmy sa na burze prepadla až o 98 percent. Son tak prišiel o 70 miliárd a táto udalosť sa zapísala do histórie ako najväčšia strata majetku v dejinách.

Ani to ho však neodradilo a pustil sa do práce ešte húževnatejšie. SoftBank napríklad ako prvý operátor začal v Japonsku predávať iPhone. Kvôli svojmu nekompromisnému štýlu riadenia si vyslúžil aj prezývku japonský Steve Jobs a dnes je druhým najbohatším človekom Japonska.

menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/investicne-preslapy, menuAlias = investicne-preslapy, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
26. apríl 2024 09:25