StoryEditor

Úplná komédia

24.01.2008, 23:00

Momentálne žijem nakrúcaním filmu Nestyda. A tiež filmom U mňa dobré, ktorý som práve dokončil. Preto ma napĺňa vidina predstavy, že keď dokončím Nestydu, odídem na mesačnú dovolenku so svojou rodinou -- manželkou a synom. Tak veľmi som sa snažil, aby sa moja túžba nesplnila, že už som zložil polovičnú sumu za letenky.
Dúfam, že sa mi konečne podarí nejaký čas nepracovať, pretože už začínam mať pocit akejsi hanby z neustálej práce. Keď robím film, cítim v tom zo strany druhých akési -- vy už opäť robíte nejakú neplechu?! Dnes je veľmi ťažké sa na niečo úplne skoncentrovať, a preto veľa ľudí robí aj v malých veciach chyby, alebo si užíva voľno a naopak. Ja nerobím nič iné len tie moje filmy, a už sa stretávam aj s tým, že mi ľudia rozprávajú, či to nie je na úkor niekoho alebo na úkor kvality filmov. Ja to však nedokážem posúdiť. Moje najlepšie filmy som nakrúcal vo veľmi rýchlom tempe. V takom istom, v akom ich nakrúcam teraz, preto ja osobne tento pocit nemám. Ale nechcem sa sťažovať, práve naopak, prežívam celkom radostné obdobie.
Tohtoročnú motiváciu mám vo svojich dvoch filmoch, ktoré sú, napríklad v porovnaní s Medvídkom, vtipnejšie a humornejšie. Medvídek je síce zábavný, ale úplná komédia to nie je. A ľudí, ktorí prežívajú v živote niečo podobné, to môže aj bolieť. Preto som teraz urobil film, ktorý by mal človeka potešiť, na ktorom sa bude môcť srdečne zasmiať. Je dobré, že publikum český film ešte neopustilo. Pochopiteľne, čím viac bude českých filmov, bude, samozrejme, aj viac dobrých filmov. Ale zároveň bude chodiť do kín menej ľudí. Je to podobné ako v Maďarsku, kde ročne vznikne päťdesiat filmov a na každý film môžu prísť stovky tisíc divákov. Bol by som za to, aby sa nakrúcalo čo najviac a najlepšie, a aby producenti nemuseli mať strach, že keď urobia niečo menej na istotu, vypomstí sa im to. Pretože vo filme nakoniec nie je nikdy nič stávkou na istotu. Z toho všetkého plynie ponaučenie, ktoré často opakoval aj Jan Werich, že najlepšie je niečo poriadne urobiť a potom iba žrať zo stola holými rukami (smiech).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 10:53