StoryEditor

V Karlovej Vsi sa budú vzdelávať nadaní autisti

25.10.2007, 00:00

V bratislavskej časti Karlova Ves budú mať prvú príležitosť na špeciálne vzdelávanie nadané deti s autistickými poruchami. Postará sa o to nezisková organizácia Centrum nadania, ktorá už má schválený nájom priestorov v Základnej škole na Majerníkovej ulici na Dlhých dieloch. V nej je voľných niekoľko tried, ktoré sú vhodné na výchovno-vzdelávacie účely bez ďalších nákladov. Preto je ich prenájom ekonomicky výhodný aj pre zriaďovateľskú samosprávu.
Podľa štatutárnej zástupkyne Centra nadania Jany Juráškovej chcú podchytiť najmä deti s poruchou autistického spektra, ktoré sú zároveň nadané. Pri adekvátnej výchovnej a vzdelávacej starostlivosti majú vysokú šancu dobre sa zapojiť do spoločnosti a vzhľadom na jedinečné schopnosti byť aj úspešné, najmä v oblasti techniky a výskumu. "Chceme im poskytovať odbornú poradenskú, výchovnú a vzdelávaciu starostlivosť, keďže náš školský systém zatiaľ túto špecifickú skupinu detí nepokrýva," zdôvodňuje Jurášková.
Od januára 2008 chcú v ZŠ zriadiť denné centrum s poskytovaním voľnočasových aktivít a podpory sociability takýchto detí. Zriadiť špeciálnu školu zameranú na ich integráciu majú v pláne od začiatku budúceho školského roka.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 02:22