StoryEditor

Energetická agentúra vyzýva OPEC zvýšiť ťažbu

22.11.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Medzinárodná agentúra pre energetiku IEA vyzvala producentské krajiny na zvýšenie ťažby ropy a rezervných kapacít. Podľa hlavného ekonóma agentúry Fatiha Birola je na trhu málo ropy. Birol tak protirečí názoru Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorej predstavitelia opakovane vyhlásili, že trh je dostatočne zásobený, a rast cien zdôvodňovali špekuláciami, oslabovaním dolára a geopolitickým napätím. "Kartel OPEC by mal čo najrýchlejšie zvýšiť produkciu, aby nás uchránil pred veľkými problémami," povedal Birol. Dodal, že zo stredno- a dlhodobého hľadiska nie je cena okolo 100 dolárov za barel (159 litrov), v prepočte 2 245,60 SKK, dobrou správou ani pre producentské krajiny.
Birol hovoril o novom "svetovom poriadku v energetike" a o "zemetrasení na strane zásobovateľov". Pokiaľ sa v 80. a 90. rokoch objavovalo ešte množstvo štátov mimo OPEC-u, v súčasnosti produkcia mimo kartelu klesá. Nová ropa bude v budúcnosti pochádzať prakticky iba z 5 krajín -- zo Saudskej Arábie, Iránu, Iraku, Spojených arabských emirátov a Kuvajtu. Na druhej strane enormne rastie spotreba v Číne a Indii. Počas uplynulých dvoch rokov 70 percent novej spotreby ropy pripadalo na tieto dve krajiny. V roku 2013 bude Čína potrebovať 13 miliónov barelov ropy denne, teda toľko, ako USA dnes.
Podľa Birola špekulácie v tejto situácii zosilňujú súčasný problém. "A to je nerovnováha medzi produkciou a spotrebou. Ak by sme mali viac voľných kapacít, špekulanti by mali menší vplyv." V súčasnosti totiž stačí malý incident, aby cena čierneho zlata prudko vyskočila.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 17:50