StoryEditor

Lind v Krupine prepustí väčšinu zamestnancov

01.06.2009, 00:00

Dánska skupina Lind Furniture, ktorá je jedným z dodávateľov nábytkárskeho koncernu Ikea, zredukuje svoje výrobné aktivity na Slovensku na minimum. Jej dcérska spoločnosť Lind Mobler Slovakia začiatkom leta prepustí takmer 80 percent zamestnancov. V závode, ktorý už deväť rokov prevádzkujú v Krupine, príde o prácu 323 ľudí. Vedenie firmy odôvodňuje tieto opatrenia výrazným prepadom odbytu a nepriaznivým vývojom nových objednávok, ktorý očakávajú v najbližších mesiacoch.

Sedačky na sklad
Dánska firma sa na Slovensku špecializuje na výrobu čalúneného nábytku a sedacích súprav. Fabrika disponuje výrobnými a skladovými priestormi s rozlohou 24-tisíc štvorcových metrov. Jej prioritnou orientáciou je produkcia nábytku vo veľkých sériách, ktoré sú určené pre veľkoobchody a reťazce nábytkárskych predajní. Podľa finančného riaditeľa Ivana Šebestu je hlavným dôvodom personálnych škrtov nepriaznivý vývoj na trhu s nábytkom. "Naša spoločnosť očakáva v najbližšom čase mimoriadne veľký prepad predaja sedacích súprav. Týka sa to nielen nášho, ale aj celoeurópskeho trhu. Tejto novej situácii preto musíme nevyhnutne prispôsobiť naše výrobné kapacity," uviedol pre HN Šebesta.

Lind Mobler Slovakia čelí prepadu odbytu už niekoľko mesiacov. Presné čísla a bližšie podrobnosti však vedenie fabriky zatiaľ nechce zverejňovať s tým, že ide o ich internú záležitosť. Podľa informácií HN sa však znižovaniu stavov zamestnancov a redukcii nákladov nevyhnú ani ich ďalšie výrobné prevádzky v Dánsku a v Mexiku.

V problémoch aj iní
Krupinský závod väčšinu produkcie vyváža na trhy Európy a Blízkeho východu. Prepustenie viac ako dvoch tretín zamestnancov je priamou reakciou na vývoj v nábytkárskom a drevospracujúcom priemysle, ktorý čelí už od začiatku tohto roka výraznej recesii. Problémy má i samotná sieť Swedwood Slovakia, ktorá na Slovensku vyrába nábytkárku produkciu pre obchodné domy švédskeho reťazca Ikea. Jej závod Spartan pôsobiaci v Trnave nahlásil už začiatkom februára hromadné prepúšťanie týkajúce sa približne 120 z celkového počtu 480 zamestnancov. Zrušenie 52 pracovných pozícií ohlásil aj najväčší domáci producent nábytku Decodom Topoľčany. Zaslúžil sa o to najmä pokles predaja na nemeckom a rakúskom trhu, kam smeruje zhruba polovica produkcie z tejto fabriky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. jún 2024 22:14