StoryEditor

Saddámov a Kimov raketový pozdrav svetu

26.02.2003, 23:00

Predbežný slovný nesúhlas irackého diktátora s likvidáciou rakiet prekračujúcich povolený limit, ktorý naznačil v rozhovore pre americkú televíziu, potvrdzuje, že sa stále snaží žonglovať s medzinárodnými inšpektormi i so spoločenstvom. A hrať na čas s cieľom čo možno najviac oddialiť už zrejme neodvrátiteľný útok na svoje lénne panstvo, na ktoré premenil svoju rodnú krajinu. Pritom z vojenského hľadiska mu tieto zbrane môžu priniesť oveľa menej výhod ako problémov najmä z politického hľadiska, lebo definitívnym odmietnutím dá vážny argument protiirackej koalícii a vrazí dýku do chrbta svojim domnelým ochrancom, presnejšie povedané Francúzsku a Nemecku, ktoré stavili zatiaľ svoju celú váhu na misku snáh zamedziť ťaženiu proti Iraku.
Utorkový pozdrav mladšieho Kima svojmu novozvolenému južnému partnerovi Rohovi v podobe skúšky rakety zem -- more má zatiaľ skôr signálny účinok a má otestovať reakcie Washingtonu, Tokia i Soulu. Ale aj Ruska, ktoré na žiadosť USA spolu s ČĽR sondujú možnosti obnovenia mierového procesu na polostrove vrátane návratu k procesu jeho denuklearizácie. Pchjongjang, uvedomujúc si, že ho o nejaký čas môže stihnúť podobný osud ako Bagdad, nenecháva v záujme prežitia nič na náhodu. A keďže nemá inú možnosť, demonštruje svoju silu vypúšťaním rakiet -- strategických či taktických, obnovením výroby plutónia a predvádzaním svojej mohutnej armády na prehliadkach.
Saddám i Kim akoby chceli upozorniť, že radšej zomrú mučeníckou smrťou, ako by sa vzdali svojich tyranských režimov. Aj istý Adolf H. si myslel, že zázračné zbrane -- rakety V-1 a V-2, ho uchránia od porážky. Všetci vedia, ako skončil.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 18:11