StoryEditor

Slovensko -- izraelské otváranie dverí

15.07.2003, 00:00

Viac ako o rok odložená návšteva izraelského prezidenta Moše Kacava (pre zhoršenú politicko-bezpečnostnú situáciu na Blízkom východe) napriek tomuto faktu dokazuje, že vzťahy medzi oboma krajinami sú na priateľskej a relatívne vysokej úrovni. V ekonomickej oblasti to však ešte nenašlo odraz, pričom by k tomu mohla prispieť práve táto návšteva, lebo prezidenta Katsava sprevádza veľká skupina izraelských podnikateľov.
Z Izraela pochádza asi jedno percento zahraničných investícií, čo je však vzhľadom na silu i početnosť investorov z tejto krajiny dosť málo. Ale tu treba podotknúť, že izraelské firmy často vystupujú aj prostredníctvom ďalších partnerov, dcérskych firiem vo svete či investičných spoločností, takže sa dá povedať, že ide, podľa odhadov, o 5 firiem, ktoré vložili investície v hodnote asi 82 mil. USD.
Pritom Izrael patrí k najrozvinutejším krajinám nielen regiónu, ale aj celého sveta, ktoré môžu ponúknuť jednak najmodernejšie technológie z mnohých priemyselných odvetí, ale aj poľnohospodárstva, poznatky z oblasti turizmu a kúpeľníctva. Osobitnou kategóriou je spolupráca v citlivej, ale potrebnej oblasti obranného priemyslu, kde sa sondujú možnosti kontaktov a spolupráce. V tomto segmente už existujú prvé lastovičky, ale tie sa zatiaľ skôr prejavujú v predaji či nákupe určitých produktov.
Pomerne veľké nádeje sa vkladajú do zasadania spoločného výboru, zrejme v septembri t. r., ktorý vznikol na základe dohody o voľnom obchode z roku 1996. Mal by posúdiť položky zaujímajúce obe strany s jediným cieľom -- zvýšiť obrat vzájomného obchodu, ktorý vlani dosiahol hodnotu 23,4 mil. USD, pričom SR zaznamenala pasívnu bilanciu vo výške 4,6 mil. USD. Najsilnejšou komoditou s podielom 30 perc. sú plechy z košickej U.S. Steel, výrobky popradského Whirlpoolu (10 perc.), antibiotiká z Biotiky Slovenská Ľupča, pneumatiky z púchovského Matadoru, žiarsky hliník a ďalšie. Z Izraela dovážame telekomunikačné zariadenia, tlačiarenské stroje, insekticídy, rezacie nástroje pre sústruhy, závlahové systémy, chirurgické nástroje a drahokamy.
Pasívna bilancia je daná tým, že slovenské firmy nie sú vôbec, alebo len sčasti schopné ponúknuť na saturovaný izraelský trh svoje produkty v požadovanej kvalite, resp. nie sú dosť pružné vo svojich reakciách na požiadavky druhej strany, čo zmarilo už zopár sľubne vyzerajúcich obchodov. Aj naši toľko plačúci výrobcovia potravín by si mali vstúpiť do svedomia a dokázať, že budú nasledovať seredskú firmu I.D.C., ktorá už úspešne predáva svoje výrobky v Izraeli. Zdá sa, že v práci Slovensko-izraelskej obchodnej komory je ešte veľa rezerv, resp. jej služby nevyužívajú potenciálni záujemcovia vo svoj úspech. Pritom v Izraeli žije veľmi silná komunita bývalých občanov Československa, ktorí majú záujem o udržanie a posilnenie kontaktov a spolupráce, čo sa o. i. prejavuje aj v tom, že každoročne príde na kúpeľnú liečbu na Slovensko do 10-tisíc ľudí, z toho veľkú časť tvoria práve krajania.
Aj zvýšené politické úsilie o deeskaláciu napätia na základe tzv. cestovnej mapy, ktoré sa už momentálne pozitívne prejavuje na zlepšení izraelsko-palestínskych vzťahov, určite pomôže zotaveniu sektora ekonomiky.
Pre slovensko-izraelskú spoluprácu majú veľký význam aj mnohé symbolické akty, ktorými sa vyjadruje aj zmierenie krívd z minulosti. Sú prejavom uznania
neľudského zaobchádzania diktátorských režimov rôznej proveniencie so židovskými spoluobčanmi. Potvrdzuje to aj návšteva M. Kacava jednak v Kremničke a jednak Mauzólea slávneho rabína Chatama Sofera v Bratislave, ktoré mal vlani, počas neskôr odloženej návštevy, slávnostne otvoriť práve izraelský prezident. Je to kapitál, ktorý treba zúročiť.
V prípade návštevy hlavy izraelského štátu nejde o otváranie dverí. Tie sú otvorené, len sa musíme naučiť cez ne správne chodiť. Nie v predklone, ale s určitou pokorou danou minulosťou a odhodlaním dívať sa vpred.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 16:59