StoryEditor

Regulovať či nie?

18.01.2007, 23:00

O návrhu novely zákona o regulačnom úrade (ÚRSO) sa v politických kruhoch i médiách diskutuje už niekoľko mesiacov. Podnikatelia však stále nepoznajú odpoveď na otázku, či bude ceny pre nich regulovať štátna inštitúcia, alebo ich bude tvoriť trh.
Európska únia má v tomto jasno. Návrat k regulácii je neprípustný, znamenalo by to precedens v rámci celého európskeho spoločenstva. Regulácia nie je receptom na rozvoj konkurencie a následný cenový boj, ktorý môže pomôcť zákazníkovi. Podobné posolstvo sa dozvedel aj europoslanec Ján Hudacký na stretnutí s eurokomisárom Andrisom Piebalgsom tento týždeň.
Jasno v tom má aj bratislavské ministerstvo hospodárstva. Keďže trh s energiami na Slovensku ešte zďaleka nie je otvorený inde ako na papieri, navrhujú návrat ku komplexnej regulácii. Ceny by nemal určovať dopyt a ponuka, ale rozhodnutie štátneho orgánu. Firmám nebudú rásť náklady a nebudú musieť zvyšovať ceny. Jedine tak sa dá podľa vzoru Slovincov udržať na uzde inflácia, aby sme boli schopní prijať euro v roku 2009.
Problémom je, že rokovania o kontroverznom zákone ešte zďaleka nie sú ukončené. Bruselským úradníkom sa podarilo slovenských politikov presvedčiť, aby z dokumentu vypustili zmienku o "relevantných odberateľských skupinách", ktoré mali na reguláciu dohliadať. Tak sa zamedzilo zosilnenie vplyvu podnikateľských lobby na energetický sektor. Niektoré nejasnosti však zostávajú.
Európska komisia ani podľa starších a ani čerstvejších vyjadrení svojich reprezentantov zatiaľ nie je pripravená Slovensku udeliť akúkoľvek výnimku, čo sa týka regulácie, a vytvoriť tak precedens pre ostatné krajiny. Trochu zvláštne potom vyznievajú vyjadrenia členov slovenskej vlády, ktorí už vlani v novembri tvrdili, že podobný prísľub majú vo vrecku.
Je nepravdepodobné, že existenciu takéhoto prísľubu by bruselskí byrokrati zapierali ako partizáni, ak je hotovou vecou. Otázkou zostáva, či sú slovenskí politici tak skalopevne presvedčení o svojom úspechu, že sa odvážili s takouto informáciou ísť do médií s niekoľkomesačným predstihom. Alebo ide len o chybičku v diplomacii a prešľap, ktoré môžu vládny kabinet pripraviť o tromfy v ďalších rokovaniach.

MARTIN KÓŇA, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 16:37