StoryEditor

Vedenie Volkswagenu reaguje na dohodu s odborármi: Bol to zbytočný štrajk

26.06.2017, 09:43
Odbory sa s vedením podniku dohodli na zvyšovní platov v troch krokoch počas 26 mesiacov.

Po šiestich dňoch odstavenej výroby prišlo k dohode.

Bratislavský Volkswagen za posledné dni vyprodukoval iba zopár desiatok áut, prišom ich denne vyrobí zhruba 1500.

Dnes sa však od šiestej ráno opäť spustila výroba. Odbory sa s vedením podniku po niekoľkých mesiacoch vyjednávaní a ostrom štrajku nakoniec dohodli.

Je nám ľúto, že došlo k zbytočnému štrajku. Táto dohoda podčiarkuje náš postoj, ktorý nehovorí iba o dobrých mzdách a podmienkach, ale aj o tom, že sme touto dohodou zabezpečili, našim zamestnancom prácu o päť aj 10 rokov,“ konštatuje predseda predstavenstva spoločnosti Volkswagen Slovakia Ralf Sacht.

Výsledkom posledného vyjednávania je predĺženie kolektívnej zmluvy. Tá nadobudla platnosť spätne začiatkom júna a bude trvať do konca augusta v roku 2019.

Iba vďaka extrémne dlhej platnosti zmluvy sme mohli naplánovať tri kroky zvyšovania miezd,“ tvrdí člen predstavenstva spoločnosti Volkswagen Slovakia Eric Reuting.

Zamestnancom budú navýšené platy o 14,12 percenta. Prvé zvýšenie pocítia zamestnanci spätne od začiatku júna tohto roka a to, o 4,7 percenta.

​Ďalšie navýšenie tarifných miezd prebehne na nový rok a to o ďalších 4,7 percenta. Posledný dohodnutý krok navyšovania prebehne v novembri dudúceho roku a to o konečných 4,1 percenta. „V konečnom dôsledku sme sa dostali k dohode, ktorú sme navrhovali už v arpíli počas kolektívnych vyjednávaní,“ uzatvára Sacht.

Predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslavv Smolinský toto tvrdenie označil ako nepravdivé.

Zamestnanci si okrem vyšších miezd prilepšia aj o náhradu počas pracovnej neschopnosti vo výške 40 percent priemernej mzdy a o jeden deň dovolenky nad rámec zákona počas budúceho a po ňom nasledujúceho roku.

Noví pracovníci, ktorí nastúpia do závodu od augusta budú navyše automaticky zaradení do tarifnej triedy tri.

Vedenie podniku informovalo, že ich mrzí, že muselo prísť k ako uviedli, „zbytočnému štrajku“. K uzatvoreniu súčasnej kolektívnej zmluvy a dohody o navyšovaní miezd a zlepšení pracovných podmienok podľa Sachta veľmi pomohla aj zmena vyjednávacieho týmu odborov.​

Prvé tri dni štrajkov nepriniesli takmer žiadne zlepšenie návrhov zo strany vedenia podniku,“ informuje Smolinský.

Podľa neho nastal zvrat až na piaty deň štrajku, kedy vedenie prišlo s návrhom zvyšovania o 4,5 do konca nového roka, od nového roka o ďalších 4,5 percenta a v novembri 2018 o ďalších 4,1 percenta.

Až po tejto ponuke sa obnovili intenzívne rokovania. Po náročnom rokovaní sme dosiahli navyšovanie platov, ktoré v súčte koeficientov znamená 14,12 percenta,“ tvrdí Smolinský a dodáva, že do štrajku sa podľa jeho odhadov zapojilo zhruba osem a pol tisíca zamestnancov.

01 - Modified: 2024-04-24 07:51:43 - Feat.: - Title: Expolicajt podozrivý z lúpeží je odborovým predákom. „Ten, kto vám dal informácie, tiež nie je svätý,“ povedal 02 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 03 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 04 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 05 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
26. apríl 2024 15:35