StoryEditor

Fico bojuje za kvalitu potravín. Ak nás Brusel pošle do kelu, urobíme radikálny krok

23.02.2017, 14:57
Autor:
turturTASRTASRlmlm
Aj potravinári reagujú. Upozorňujú, aby hodnotenie potravín bolo objektívne, lebo v opačnom prípade poškodíme svoj trh.

Premiér Robert Fico na mimoriadnom brífingu vyhlásil, že je neakceptovateľné, aby nám nadnárodní výrobcovia dodávali nekvalitné potraviny.

Premiér reagoval na správu Štátnej potravinovej a veterinárskej komory, že z 22 výrobkov kúpených na Slovensku a v Rakúsku, malo len 9 z nich identické zloženie.

"Inicovali sme mimoriadny summit krajín V4. Cieľom je naznačiť Európskej komisii, že toto nebudeme tolerovať," vyhlásil Fico. 

"Zistili sme rozdiely, pokiaľ ide o zloženie vo všetkých výživových údajoch. Zistili sme rozdiely v množstve mäsa vo výrobku, v množstve pevného podielu v syroch, zistili sme tiež rozdiely vo vzhľade, farbe, textúre a v chuti, ako aj v množstve konzervantov alebo pridaných látok, ktoré nazývame E-čka. Nehovoriac o tom, že sme zistili rozdiely aj v spôsobe balenia," spresnil premiér v reakcii na nedávne zistenia MPRV ohľadom tzv. dvojakej kvality potravín. 

Ficove výhrady

Matečná 14. februára informovala, že takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú v SR. Nadnárodní výrobcovia či značky tak podľa nej vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

Podľa Fica je neakceptovateľné, aby nadnárodné spoločnosti dovážali na územie postkomunistických krajín výrobky, ktoré sú menej kvalitné ako tie, ktoré v tom istom obale a pod tým istým názvom tieto spoločnosti privážajú na pulty obchodov v západnej Európe. 

"Hneď potom, ako nás pani ministerka Matečná na rokovaní vlády informovala, sme spustili diplomatickú iniciatívu vo vzťahu ku krajinám V4, ktorých sa tento problém týka. Ostatné tri krajiny V4 mi už potvrdili, že sú pripravené zúčastniť sa na samite krajín V4 na úrovni premiérov, ktorého cieľom bude veľmi jasne naznačiť Európskej komisii (EK), že takéto praktiky nemienime tolerovať. Budeme žiadať od EK, aby v čo najkratšom čase prijala príslušnú legislatívu, ktorá nebude umožňovať praktiky, ktoré ponižujú občanov Slovenska, Maďarska, Poľska a Českej republiky," informoval.

Fico nevyulúčil občianske referendum

"Ak hovorím za Slovensko, nemôžem vylúčiť, že by slovenská vláda iniciovala tzv. občianske referendum (iniciatívu) podľa európskych predpisov, kedy 1 milión občanov podpíše konkrétne petičné hárky a EK je povinná v zmysle príslušných predpisov začať legislatívne práce. Nikto nemá záujem, aby sme sa v EÚ delili na ľudí prvej alebo druhej kategórie," podčiarkol.

Informoval, že navrhol, aby sa samit krajín V4 ohľadom témy dvojakej kvality konal už budúci týždeň. "Sú stanovené dva, tri alternatívne termíny jeho konania v Poľsku. Čakáme už na potvrdenie termínov," dodal predseda vlády. Poľsko je aktuálne predsedajúcou krajinou V4. 

"Nemôžeme pripustiť, aby občania našej krajiny boli považovaní za občanov inej, druhej kategórie. Mojím cieľom bolo ukázať a dokázať, že potraviny, ktoré sa do SR dovážajú cez nadnárodné spoločnosti, majú síce rovnaký obal, ale rôzny obsah," doplnila Matečná.

Stanovisko Potravinárskej komory Slovenska

V prípadoch rozdielnej kvality potravín predávaných v Rakúsku a na Slovensku Potravinárska komora Slovenska  zdôrazňuje potrebu ich individuálneho posudzovania. Necitlivé paušálne hodnotenie by mohlo prispieť k zvýšeniu nákupnej turistiky a spôsobiť neistotu v otázke podpory priaznivého podnikateľského prostredia pre zahraničných investorov vyrábajúcich na Slovensku.

O dvojitej kvalite potravín na Slovensku a v Rakúsku sa diskutuje už dlhšie obdobie. Aj v porovnaní vykonanom ministerstvom pôdohospodárstva sa ukázalo, že na trhu sú potraviny, ktorých kvalitatívne parametre sú na Slovensku lepšie, aj potraviny, ktorých kvalitatívne parametre sú horšie ako v zahraničí. PKS zastáva názor, že prezentovaný výber 22 druhov potravín nie je dostatočne reprezentatívny na prijatie jednoznačného hodnotenia. Problematiku rozdielnej kvality a ceny potravín treba posudzovať individuálne, v jednotlivých prípadoch môže byť dôvodom rozdielov odlišné technologické vybavenie konkrétneho výrobcu, spotrebiteľské preferencie, dvojnásobná sadzba DPH na potraviny na Slovensku alebo vyššia cenová citlivosť slovenského spotrebiteľa.

Pre spotrebiteľa je dôležité, že všetky potraviny uvádzané na trh sú bezpečné z pohľadu ochrany jeho zdravia a má zároveň možnosť dozvedieť sa z obalu potraviny všetky potrebné informácie na to, aby sa kvalifikovane rozhodol o jej kúpe. Pokiaľ jej obsah nezodpovedá označeniu, je na Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR, aby vyvodila voči výrobcovi patričné sankcie, ak je spotrebiteľ zavádzaný, a také prípady PKS odsudzuje. Vždy je to ale práve spotrebiteľ, ktorý môže svojou nákupnou voľbou rozhodujúcim spôsobom prispieť k tomu, aby sa v slovenských obchodoch predávali potraviny v čo najvyššej kvalite.

Nesprávna interpretácia výsledkov porovnania môže u spotrebiteľa vyvolať dojem, že tovar v rakúskych obchodoch je kvalitnejší a paradoxne prispieť k nákupnej turistike. PKS preto slovenských spotrebiteľov ubezpečuje, že v obchodoch na Slovensku je dostatok kvalitných potravín porovnateľných s trhmi pôvodných členských štátov EÚ.

PKS s poľutovaním konštatuje, že predstavitelia vlády nevyužili možnosť prediskutovať tému rozdielnej kvality potravín s predstaviteľmi potravinárskych podnikov a PKS. PKS zastáva názor, že cesta k zlepšeniu postavenia domácich producentov potravín nevedie cez paušálne znevažovanie potravín nadnárodných výrobcov predávaných na slovenskom trhu, ale prostredníctvom vybudovania silného a konkurencieschopného potravinárskeho priemyslu a ekonomického posilnenia spotrebiteľa.

V prípade porovnania vykonaného ministerstvom pôdohospodárstva ide aj o výrobcov, ktorí sú na Slovensku významnými zamestnávateľmi a tvoria dôležitú súčasť slovenského potravinárskeho priemyslu. Vyrábajú kvalitné potraviny, ktoré vo vysokom štandarde realizujú na trhoch EÚ, a prispievajú k dobrému menu slovenského potravinárstva.

Problém otvorený ministerstvom pôdohospodárstva sa preto nedotýka len potravinárskych spoločností, ale aj výrobcov automobilov, elektroniky a iného tovaru na Slovensku, ktorí uplatňujú politiku kvality a cien diferencovanú v závislosti od potrieb jednotlivých trhov. Necitlivé otvorenie témy by mohlo spôsobiť neistotu v otázke podpory ich podnikania na Slovensku a záujmu o vytváranie priaznivého prostredia pre zahraničných investorov.

01 - Modified: 2024-04-11 11:16:40 - Feat.: - Title: Fico vítal Šmyhala objatím: Slovenské žabomyšie vojny sú v porovnaní s Ukrajinou až smiešne 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-09 15:51:08 - Feat.: - Title: Island bude mať nového premiéra. Stane sa ním Bjarni Benediktsson 04 - Modified: 2024-04-08 06:47:18 - Feat.: - Title: Fico hovorí o možnom "treste Západu" za nezvolenie Korčoka do úradu, poukázal aj na antikampaň opozície 05 - Modified: 2024-04-04 09:52:16 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
12. apríl 2024 05:53