StoryEditor

Ondráček pre HN: Že ceny porastú, je dnes isté (video)

11.10.2010, 00:00
Kto kupuje obchody, kde nakupujeme potraviny, elektroniku či iné veci pre náš pohodlnejší život? Ako sa budú vyvíjať ceny a ako čo najviac na tovare ušetriť? Dozviete sa v novom seriáli HN.

Na slovenskom trhu máte dve značky, Hypernova a Albert. Nekonkurujú si navzájom?
V súčasnosti nie. Sú oddelené aj geograficky, a hlavne sú to dva rôzne formáty. Albert je supermarket vhodný na menšie denné nákupy, v Hypernove nájdete na väčšej ploche širší sortiment a zásobíte sa skôr na celý týždeň.

Aké sú cenové rozdiely medzi značkami?
Ceny sú riadené trhom. Neplatí ani to, že sú rovnaké v prevádzkach rovnakej značky v jednotlivých častiach Slovenska.

Zatiaľ máte len štyri Alberty v Bratislave. Neplánujete ísť s týmto konceptom aj do iných miest?
Plánujeme. Pracujeme na tom, záleží však na mnohých ekonomických ukazovateľoch a okolnostiach, kedy ich budeme realizovať. Nechcem teraz rozprávať bližšie podrobnosti. Určite to však nie je kvôli kúpnej sile.

Vnímate rozdiel v nákupnom správaní ľudí v Bratislave a na vidieku?
To je otázka, ktorú dostávam veľmi často, a mám chuť povedať, že nie. Pochopiteľne, sú drobné oblasti, kde to tak je. Napríklad vidiečania môžu mať záujem o väčšie balenia zemiakov, lebo ich majú kde uskladniť, alebo je tu väčší dopyt po surovinách na zaváranie. Pravda však je, že rozdiely vidieť možno skôr pri elektronike alebo autách. Potraviny potrebujeme všetci. Hovorí sa, že chudobní ľudia potrebujú nízke ceny a bohatí ľudia milujú nízke ceny. Našou povinnosťou je uspokojiť všetkých zákazníkov. A všetci od nás očakávajú, že budú mať k dispozícii denne plné regály čerstvého a za konkurenčné ceny dostupného tovaru. Veľké príbehy prekvapujúce zákazníkov sú síce pekné, ale niekedy obchodníci robia chybu, že sa na tie príbehy sústredia viac ako na každodennú prácu.

Ako sú dnes nastavené mechanizmy, aby sa nepredávali tovary po záruke?
Dnes sú nastavené oveľa prísnejšie. Ale závisí to od celého reťazca, napríklad pri mäse je dôležité zachovanie teplotných a hygienických podmienok od výrobcu cez spracovateľov až k nám. Mechanizmy sú nastavené veľmi prísne, ročne prechádzame množstvom veterinárnych kontrol, a veľmi úspešne. Napriek tomu, nikto nedokáže zaručiť, že nedôjde k nehode, rovnako ako v automobilovom alebo ktoromkoľvek inom priemysle. Som presvedčený, že systém kontroly kvality na Slovensku je jedným z najlepších v Európe.

Ako sa dotkne vašich cien plánované zvýšenie DPH?
Každá daň má pre každého podnikateľa vplyv na koncovú cenu. Jednopercentné zvýšenie je však veľmi malé, a v konkurenčnom prostredí, ktoré na Slovensku panuje, sa to neprejaví. Zásadné pre nás je, aby sme ceny udržali na čo najnižšej úrovni. Samozrejme, naším cieľom je zarábať peniaze a budeme sa snažiť naše marže udržať. Tie však počas roka kolíšu aj viac ako o jedno percento, takže to nie je zásadný problém. Budeme sa snažiť vyjednať lepšie podmienky s našimi dodávateľmi a obchodnými partnermi.

Nevzrastú ceny tovarov z dolárových krajín, napríklad vína alebo exotické ovocie?
Najvýznamnejší je dovoz banánov z tzv. dolárových oblastí, teda z Latinskej Ameriky, lenže v posledných rokoch sa do Európy dovážajú banány zo zámorských francúzskych území, kde nie je clo a účtuje sa v eurách. Nemyslím si, že pohyby na devízových trhoch môžu natoľko ovplyvniť ceny potravín, v tomto smere nečakám takmer žiadny dosah. Že ceny potravín mierne porastú, je isté. Hlavnou príčinou sú stúpajúce ceny poľnohospodárskych prvovýrobcov. Ale zďaleka nie sme tam, kde sme boli pred dvoma rokmi. Okrem toho, základná surovina sa do konečného výrobku premieta len čiastočne. V prípade obľúbeného rožka sa cena surovín podieľa na výslednej cene približne 40 percentami. Môj odhad pre začiatok budúceho roka je, že cenový rozdiel v prípade potravín bude pod úrovňou celkovej inflácie.

V čom si myslíte, že ste lepší ako konkurencia? Ako vyzerá váš typický zákazník?
Na český a slovenský trh sme vstúpili s tým, že chceme prinášať kvalitu v tovare aj prostredí, kde si ho kúpite. Chceme byť konzistentní tak, aby zákazník vždy našiel podobnú úroveň. Uisťujem vás, že u nás nakupujú všetci od detí po seniorov zo všetkých častí spoločnosti, takže by som sa neodvážil rozprávať o typickom zákazníkovi. V potravinárskom biznise na rozdiel od iných odvetví takéto cielenie nie je úplne možné. Verím, že sme schopní uspokojiť 99 percent zákazníkov, od tých, čo hľadajú nízke ceny, široký sortiment aj trebárs kulinárske špeciality.

menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
25. apríl 2024 19:32