StoryEditor

Český gigant zníži Slovákom účty za energiu (video)

20.01.2011, 11:05
Aktualizované | Príchodom ČEZ-u môžu domácnosti ušetriť desať percent z ceny elektriny a plynu.

Energetický koncern ČEZ začal tento týždeň ponúkať dodávky elektriny a plynu aj pre slovenské domácnosti a malých podnikateľov. V porovnaní s konkurenciou im sľubuje najmenej desaťpercentnú úsporu nákladov. Novinárov o tom dnes informovali zástupcovia spoločnosti. ČEZ ponúka súčasne elektrinu a plyn ako jediná firma na Slovensku.

"Cieľom ČEZ je atraktívnou ponukou rozhýbať rezidenčný trh s energiami na Slovensku. V prvom roku sa budeme chcieť v segmente domácností a malých podnikateľov hlavne etablovať," povedal konateľ ČEZ Slovensko Igor Nagy. Podľa šéfa divízie obchodu skupiny ČEZ Alana Svobodu sa chce český koncern v budúcnosti stať najväčším alternatívnym dodávateľom energií u nás.

Spoločnosť očakáva, že na jej novú ponuku počas prvého týždňa zareaguje asi tisíc klientov. Samotná zmena dodávateľa energií trvá asi tri mesiace. V prípade že klienti s podnikom podpíšu zmluvu, zaväzujú sa od neho odoberať elektrinu alebo plyn ďalšie dva roky.

Najväčšími dodávateľmi elektriny na Slovenskom je trojica regionálnych distribučných spoločností. Český koncern najprv vstúpil na tento trh, elektrickú energiu začal ponúkať pre veľkých priemyselných odberateľov a následne ju rozšíril aj pre menšie firmy. Na trhu s dodávkami plynu pre domácnosti majú takmer stopercentný podiel plynárne SPP, zo širšej ponuky dodávateľov si naopak môžu vyberať priemyselné podniky. ČEZ Slovensko má necelých 320 klientov pre dodávky elektriny a asi šesť desiatok zákazníkov pre odber plynu.

ČEZ je najväčšou energetickou spoločnosťou v strednej Európe. Na Slovensku plánovala skupina spoločne s maďarským koncernom MOL výstavbu paroplynovej elektrárne, podieľať sa mala tiež na stavbe novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

Porovnanie cenových rozdielov podľa ČEZ-u

Vysvetlivky: NT - Nízka tarifa, VT - Vysoká tarifa, RD - Rodinný dom, ZSE - Západoslovenská energetika, VSE - Východoslovenská energetika, SSE - Stredoslovenská energetika, Zdroj: ČEZ Slovensko

Vizitka spoločnosti

ČEZ Slovensko, s.r.o., Bratislava vznikla v júni 2007. Predmetom jej činnosti je najmä dodávka elektriny a dodávka plynu. Jediným spoločníkom je česká energetická firma ČEZ, a.s., Praha. ČEZ Slovensko, s.r.o., eviduje základné imanie v hodnote 331.940 eur.

Skupina ČEZ je energetickým koncernom pôsobiacim vo viac ako 10 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy. Elektrinu, plyn a teplo dodáva skupina ČEZ 9,3 milióna zákazníkom. Skupina prevádzkuje diverzifikované portfólio výrobných zdrojov - atómové, uhoľné, vodné, veterné a slnečné elektrárne. Inštalovaný výkon skupiny ČEZ predstavuje 14.800 MW.


menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
23. apríl 2024 17:37