StoryEditor

Aj Fico už spomína 13. platy. Premiér prezradil, čo chystá pre Slovákov

22.08.2017, 09:50
Autor:
TASRTASRlmlm
Trináste platy už nie sú len hlavnou témou strany Andreja Danka. Dnes o nich hovoril už aj premiér Robert Fico.

"Je tu koncept 13. platov. Sme pripravení prísť za stôl a rokovať. Čakám, že sa stretneme tri vládne strany a povieme si, kto by čo chcel predstaviť," vyhlásil Robert Fico.

Fico prezentoval koncepty

Minister financií Peter Kažimír doplnil, že návrhy na 13. a 14. plat sa spracovávajú v analytickej podobe na ministerstve, líderkou kolektívu je štátna tajomníčka a nominantka SNS Dana Meager. 

Premiér na brífingu prezentoval dobré výsledky Slovenska. Hovoril o viacerých konceptoch, s ktorými chce Smer vyrukovať.

Aj my máme svoje predstavy, s čím by sme chceli prísť na rokovania o štátnom rozpočte. Ja som napríklad avizoval, že by sme sa mali začať zaoberať viac vyšším odmeňovaním rodinných príslušníkov, ktorí sa starajú v domácnosti o prestarlé osoby alebo o osoby, ktoré potrebujú 24 hodinovú starostlivosť. A máme aj iné témy v sociálnej oblasti," vysvetlil Fico.

Premiér skonštatoval, že si s vládnymi stranami povedia svoje predstavy, kto by čo chcel z ropočtu presadiť.

Ale je tu limit, ktorý sme zadefinovali ako zodpovedná fiškálna politika a to, čo nám umožňuje rast ekonomiky, čo nám umožňujú naše prísľuby z hľadiska jadra, toto všetko budeme schopní aj rešpektovať a realizovať," dodáva Fico.

S témou 13. platov prišiel v marci tohto roka šéf národniarov Andrej Danko.

Pre podnikateľov bude tento plat, v kombinácii s inými úľavami, oslobodený od odvodových a daňových zaťažení. Takýto stimul by mal budovať sociálnu väzbu so svojimi zamestnancami," povedal v marci Danko, ktorý sa o tejto téme už rozprával s ministrom práce Jánom Richterom.

Fico ide za Macronom

Fico na brífingu zdôraznil, že Slovensko plní všetky podmienky na to, aby bolo jadrom Európskej únie. Podľa Fica to potvrdzujú aj štatistiky. Poukázal najmä na historicky nízku úroveň nezamestnanosti, rast miezd, ako aj samotný rast slovenskej ekonomiky.

Premiér chce tieto výsledky odprezentovať aj na stredajšom rokovaní s Rakúskom a Francúzskom v Salzburgu. Podľa Fica je národnoštátnym záujmom byť v európskom jadre.

"Krajine sa jednoducho darí. Ťažko tieto čísla spochybniť. Dve alebo tri podmienky, ktoré budú podmienkami účasti v jadre, spĺňame a máme čo ponúknuť krajinám, ktoré sa k jadru hlásia," skonštatoval premiér na dnešnej tlačovej konferencii.

Fico za jednu zo splnených podmienok považuje rozpočtovú zodpovednosť.

"Faktom je, že za výsledky v oblasti rozpočtovej disciplíny nám prejavujú rešpekt európski politici už niekoľko rokov. Oznámili sme historicky najnižší deficit a naďalej pracujeme na ďalšej konsolidácii verejných financií," priblížil premiér.

Vyčíslil, že oproti roku 2012 je výkon ekonomiky v súčasnosti o 15 percent vyšší.

"Ekonomike sa darí aj v tomto roku a mala by vzrásť o 3,3 percenta. Potvrdzujú to aj čísla vývoja po druhom kvartáli. Slovensko, Česká republika, Poľsko a Maďarsko sú ťahúňom európskej ekonomiky. Rast HDP sa ešte v ďalších rokoch zrýchli, vytvorili sme na to všetky podmienky," očakáva premiér.

01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 04 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 05 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
25. apríl 2024 14:50