StoryEditor

Prvý medzi prvými -- odsúdený poslanec

14.06.2006, 00:00

V máji 2005 padol historicky prvý rozsudok nad poslancom parlamentu -- Gabriel Karlin z ĽS-HZDS "dostal" od Okresného súdu v Banskej Bystrici rok väzenia za polmiliónový úplatok. Odvolal sa a vo februári tohto roku krajský súd tento verdikt zrušil. Kauza sa tak vrátila na začiatok. "Ak je trošku spravodlivosti v tomto štáte, museli tak rozhodnúť," komentoval Karlin.
Čo sa vlastne stalo? Podľa sudcu si Karlin vypýtal v jednom z banskobystrických hotelov od podnikateľa Juraja Hromadu úplatok pol milióna korún za sprostredkovanie lukratívnej zákazky na dostavbu telocvične. Hromada v kauze neskôr začal vystupovať ako policajný agent. S Karlinom a Mrázom sa stretol v novembri 2003 v poslancovej kancelárii. S tým, že Karlin bude na stretnutí vraj nerátal. Predpokladal, že poslanec ich len zoznámi a ukáže im voľnú miestnosť. "Nepočítal som s tým, že Karlin bude pri tom sedieť." Podnikateľ podľa svojich slov peniaze položil pred Mráza na stôl. "Ešte chvíľu sme debatovali, peniaze boli na stole, a potom sme sa rozišli." Kto z aktérov prípadu vložil označenú obálku do Karlinovho kufríka si však Hromada nespomína. Poslanec v minulosti tvrdil, že bol v čase odovzdania úplatku na WC. Podľa Hromadu bol, naopak, po celý čas v miestnosti. Karlina a Mráza zadržala polícia bezprostredne po prebratí úplatku.
Zaujímavé je, že aj keď poslanci parlamentu nemali veľký problém pri zbavovaní imunity svojho kolegu, ĽS-HZDS si aj po rozsudku okresného súdu za Karlinom stálo. Vraj počká na závery odvolacieho súdu. Na kandidátku pre parlamentné voľby sa však už nedostal.
Rozsudok ešte nie je právoplatný. Odvolal sa poslanec i prokurátorka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 13:41