StoryEditor

Gates chce hotely

07.11.2006, 23:00
Najbohatší muž sveta, zakladateľ softvérového giganta Microsoft, Bill Gates a saudskoarabský princ Alwalíd bin Tálal predložili ponuku na kúpu väčšinového podielu v kanadskej sieti luxusných hotelov Four Seasons Hotels. Gatesova skupina Cascade Investments a spoločnosť princa Alwalída Kingdom Hotels International kúpia majoritný balík za 3,7 miliardy dolárov, čo predstavuje 82 dolárov na akciu. To je až 28-percentná prémia oproti piatkovej uzatváracej hodnote akcií na trhu. Menšinový podiel podľa ostane zakladateľovi siete Isadorovi Sharpovi a jeho Triples Holding Limited.

Najbohatší muž sveta, zakladateľ softvérového giganta Microsoft, Bill Gates a saudskoarabský princ Alwalíd bin Tálal predložili ponuku na kúpu väčšinového podielu v kanadskej sieti luxusných hotelov Four Seasons Hotels. Ako informoval denník USA Today, sieť v pondelok oznámila, že Gatesova skupina Cascade Investments a spoločnosť princa Alwalída Kingdom Hotels International kúpia majoritný balík za 3,7 miliardy dolárov (106,2 miliardy Sk), čo predstavuje 82 dolárov na akciu. To je až 28-percentná prémia oproti piatkovej uzatváracej hodnote akcií na trhu. Menšinový podiel ostane zakladateľovi siete Isadorovi Sharpovi a jeho Triples Holding Limited. Four Seasons síce nepatrí medzi najväčšie siete, kvalitou však medzi top 10. Podľa časopisu International Investor sa päť jej hotelov umiestnilo v rebríčku najlepších 25 hotelov na svete za rok 2005.
Saudskoarabský princ ani Bill Gates nie sú pre sieť nováčikovia. Podľa agentúry Bloomberg princ už v máji 2005 kúpil 22 percent siete a známa Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov vlastní ďalších šesť percent od júna tohto roka. Teraz by sa ich spoločný podiel mal zvýšiť na 90 percent, 75-ročný Sharp si ponechá zvyšných desať.
Alwalíd je všeobecne známy vysokými investíciami zvlášť do hotelov a cestovného ruchu. Okrem siete Four Seasons vlastní aj sieť Fairmont Hotels and Resorts a podiely v hoteloch Plaza Hotel v New Yorku, Savoy Hotel v Londýne a monackom Monte Carlo Grand.
Ponuka za hotelovú sieť je vysoká, až 44-násobok očakávaných príjmov spoločnosti na akciu v roku 2007. Ekonómov však neprekvapila. Podľa Marka Woolwortha z PFK Consulting totiž dohoda prichádza v čase, keď väčšina hotelových sietí potvrdila, že sa dokáže pozviechať z ťažkých rokov, ktoré nasledovali po teroristických útokoch v USA. Teraz však ceny za prenocovanie opäť začínajú rásť a hotely sa stávajú lukratívnou investíciou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:35