StoryEditor

Air France ako prvá na svete umožnila používať v lietadle mobily

21.12.2007, 13:16
Autor:
TASRTASR

Francúzska letecká spoločnosť Air France sa stala prvými aerolíniami na svete, ktoré pasažierom počas letu umožnia požívať mobilné telefóny. Vo štvrtok oznámila spoločnosť spustenie komerčnej prevádzky systému "Mobile OnAir system".
Pasažieri na palube Airbusov A318 môžu v rámci európskych medzinárodných letov prijímať a posielať SMS správy a tiež e-maily, ak je ich telefón napojený na internet, informovala Air France.
Možnosť uskutočňovať na palube lietadiel hlasové hovory plánuje francúzsky prepravca sprístupniť v druhom polroku budúceho roka. Prostredníctvom dotazníkov plánuje zatiaľ získavať od svojich cestujúcich ohlasy a spätnú väzbu na novú službu.
Mobilný telefónny systém, ktorý pre Air France dodáva spoločnosť OnAir, nijako nekoliduje s navigačným systémom lietadla. Aktivuje sa až vo výške 3 kilometrov nad morom. Telefón sa napojí na internú mobilnú sieť inštalovanú v lietadle, komunikácia so zemou následne prebieha prostredníctvom satelitu. Služby "vo vzduchu" nie sú zaťažené nijakými zvláštnymi poplatkami - zákazníci zaplatia rovnako, ako keby uskutočňovali roamingový hovor z Francúzska.
Air France uzavrela špeciálne roamingové dohody s francúzskymi operátormi Orange, Bouygues Telecom a SFR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 01:53