StoryEditor

Škoda zatiaľ 38 miliónov

16.07.2007, 00:00
Kauza okolo firmy AUTO-REKLAMA, ktorá klientom ponúkala odmenu sedemtisíc korún za reklamné nálepky na autách, naberá na obrátkach.

Polícia už začala trestné stíhanie; podľa jej doterajších zistení malo dôjsť k podvodu. Obvinení zatiaľ nie je nikto, stíhanie prebieha proti neznámemu páchateľovi. HN to potvrdil Viktor Plézel z policajného prezídia. "Získali sme dôkazné materiály."
Polícia pritom v kauze rieši zhruba dve stovky trestných oznámení, ktoré podali nespokojní klienti z celého Slovenska. AUTO-REKLAMA totiž od apríla nevypláca sľúbené sedemtisícové odmeny. Mnohým klientom sa nevrátili ani ich počiatočné vklady - 25-tisíc korún a viac. Podľa informácií HN polícia na základe zaistených zmlúv a počítačov vyčíslila škodu na 38 miliónov korún. "Určite to však nie je konečné číslo," povedal nám zdroj z polície.
Pobočky firmy sú naďalej zatvorené a jej majiteľ Ladislav Porozsnyák sa stále zdržiava na neznámom mieste. Jeho výpoveď nemá ani polícia. "Nemám poňatia, kde je. Neviem o ňom nič," hovorí Gabriel Lukács, ktorý viedol bratislavskú pobočku, kde mala AUTO-REKLAMA aj svoju centrálu.

Ani Branislav Barno, ktorý viedol pobočku AUTO-REKLAMY v Poprade, vôbec netuší, kde by majiteľ mohol byť. Nevedel povedať ani to, či sa zamestnanci alebo klienti chystajú podať návrh na konkurz, aby dostali späť aspoň časť peňazí. "Neviem však, aký majetok by bol v hre, keďže firma mala prenajaté kancelárie."
Šéfa AUTO-REKLAMY podľa všetkého neminie ani pokuta od Slovenskej obchodnej inšpekcie. Tá môže dosiahnuť až 50-tisíc korún. Tej mal Porozsnyák totiž dodať do 1. júna stanovisko ku konkrétnym podnetom a vyžiadané materiály (kópie zmlúv). Nestalo sa tak. Z firmy sa doručenka inšpekcii vrátila späť, z adresy majiteľovho trvalého bydliska zase nedošla žiadna odpoveď. "Ale pôjde reklamácia na poštu, čo je s tým, a potom sa zrejme začne správne konanie," povedal Ľubomír Opálka z bratislavského inšpektorátu.
Hoci firma nefunguje, niektorí jej zamestnanci v minulosti avizovali, že chcú rozbehnúť podobný biznis. "Mám už urobený nový cenník, chodím a ponúkam, ale zatiaľ nič konkrétne," povedal Barno.

AKO TO VŠETKO ZAČALO
- Firma začala fungovať v novembri 2006, za minimálny vklad 25-tisíc korún dostávali klienti za nálepky na autách 7-tisícovú mesačnú odmenu.
- V máji 2007 sa objavili prvé podozrenia, že môže ísť o tzv. pyramídovú hru.
- Za apríl už nedostali klienti vyplatenú 7-tisícovú odmenu.
- Po medializácii firmy v máji sa majiteľ Ladislav Porozsnyák zdržuje na neznámom mieste v zahraničí, viacerí klienti odstupujú od zmlúv.
- Zmluvy sa nepozdávali generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi, označil ich za nevýhodné pre klienta.
- O firmu sa začali zaujímať Slovenská obchodná inšpekcia, daňová kontrola, polícia pracuje s podnetom od občana, ktorý sa dostal aj na stôl ministra vnútra.
- Od konca mája sú všetky pobočky zatvorené.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 10:29