StoryEditor

Bezpečnostné sily zatkli v Mjanmarsku okolo 200 demonštrantov

26.09.2007, 17:13
Autor:
SITASITA

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v stredu na svojom mimoriadnom zasadnutí zváži kroky, ktoré môže podniknúť proti krvavým zrážkam medzi demonštrantmi a vládnucou vojenskou juntou v Mjanmarsku. Informoval o tom minister zahraničných vecí Francúzska Bernard Kouchner. Podľa Kouchnera, ktorého krajina v súčasnej dobe predsedá BR OSN, by mala rada zasadnúť o 15:00 miestneho času (21:00 SELČ).
V stredu sa bezpečnostné sily prvýkrát snažili rozohnať davy, ktoré porušujú zákaz zhromažďovania z utorka, keď vojenský režim vyhlásil v Rangúne "zakázanú zónu". Počas stredajšieho zásahu mjanmarských bezpečnostných síl zatkli okolo 200 ľudí, z toho najmenej 100 budhistických mníchov. Uvádzajú to svedkovia a diplomatické zdroje. Najmenej traja mnísi prišli počas zásahu bezpečnostných síl o život. Pod podmienkou anonymity to pre tlačovú agentúru AFP povedal oficiálny zdroj, podľa ktorého jeden mních zahynul, keď sa snažil vytrhnúť zbraň vojakovi, dvoch ďalších bezpečnostné sily zbili na smrť. Informácie potvrdil ďalší nemenovaný zdroj, podľa ktorého počet obetí vychádza z oficiálnych správ zo zrážok pri pagode Šwedagon, najposvätnejšom mieste v Mjanmarsku. Zdravotnícke zdroje prednedávnom informovali o jednej obeti zrážok a troch zranených, ktorých vojaci postrelili.
Podľa ďalších zdrojov bolo pri zásahu mjanmarských bezpečnostných síl proti demonštrantom zranených najmenej 17 budhistických mníchov. Mnísi podľa svedkov utrpeli zranenia v stredu ráno počas zatýkania pri pagode Šwedagon. Polícia sa snažila demonštrantov rozohnať obuškami, slzným plynom a varovnými výstrelmi do vzduchu. Medzi desiatkami zadržaných je podľa svedkov aj asi 80-ročný mních, ktorého polícia bila po hlave. Pracovníci nemocníc odmietajú podať akékoľvek informácie.
Vojenská junta v utorok zakázala demonštrácie a vydala zákaz nočného vychádzania. Zakázané sú aj akékoľvek zhromaždenia viac ako piatich ľudí. Bývalé hlavné mesto Rangún, kde junta rozmiestnila vojakov aj policajné jednotky, je podľa nového nariadenia "zakázanou zónou". Aj napriek týmto zákazom pochodovali v stredu tisíce mníchov a protivládnych aktivistov do centra Rangúnu. Podľa francúzskeho diplomata Emmanuela Mourieza vojaci strieľali aj priamo do davu. "Padli výstrely. Najprv do vzduchu, potom aj medzi demonštrantov. Nevieme, koľko ľudí bolo zranených, no bola tam krv," povedal. Dodal, že svedkovia hovoria aj o ľuďoch, ktorí zostali ležať na zemi.
Po celom Mjanmarsku proti násilníckemu režimu vojenskej junty už niekoľko dní pokojne protestujú tisícky budhistických mníchov. K mníchom sa postupne začali pripájať bežní obyvatelia. Na demonštrantov v stredu začala útočiť polícia. V Mjanmarsku sú tieto demonštrácie najväčšími protivládnymi protestmi za posledných 20 rokov. Podľa oficiálnych zdrojov a svedkov si zásah proti demonštrantom vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych a 100 zranených.
Britský veľvyslanec v Mjanmarsku Mark Canning v stredu povedal, že počas "zložitých" rokovaní s vojenskou juntou nedošlo k dohode. Na rokovaní veľvyslanec varoval predstaviteľov mjanmarskej vlády, že použitie násilia len zhorší krízu. Veľvyslanec to uviedol v rozhovore pre britskú televíznu stanicu Sky News. Canning v utorok cestoval na rokovania s vládnucou juntou 800 kilometrov z Rangúnu do nového hlavného mesta Nepjito. Junte tlmočil odkaz od britského premiéra Gordona Browna a britského ministra zahraničných vecí Davida Milibanda v znení: "Odporúčame upustiť od násilia, a myslíme si, že ďalšie násilie situáciu len zhorší". Veľvyslanec ich varoval, aby nezabudli "skutočne vziať do úvahy pohľad barmskej opozície a etnických menšín v Barme", ale jeho odkaz zostal nevypočutý. "Nestretol som sa s pochopením," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 22:00