StoryEditor

Štrajk francúzskych diplomatov

01.12.2003, 23:00

Francúzske diplomatické misie vo svete boli včera ochromené. Odbory združujúce zamestnancov ministerstva zahraničia a diplomatov totiž vyzvali svojich členov na 24-hodinový štrajk. Tento výnimočný krok je reakciou sa čoraz menší prílev peňazí pre diplomaciu spojený s trvalým poklesom jej zamestnancov. Zamestnanci Veľvyslanectva Francúzskej republiky na Slovensku a Francúzskeho inštitútu včera neštrajkovali, niektorí z nich však štrajk podporili formálne.
Najväčšia odborová centrála zamestnancov ministerstva zahraničia USMAE/UNSA popoludní informovala, že sa štrajkovalo na francúzskych zastupiteľstvách v 126 krajinách, niektoré boli dokonca úplne zatvorené. Do protestnej akcie sa zapojilo vyše 90 percent zamestnancov. Ako prvý štrajkujúci francúzsky veľvyslanec sa do histórie zapíše Renaud Vignal pôsobiaci v indonézskej Jakarte.
Zatvorená bola ambasáda v Aténach i zastupiteľstvá v ďalších mestách. Nepracovala tiež väčšina zamestnancov veľvyslanectva v Pekingu, a to v čase, keď boli v Číne francúzski ministri financií a kultúry. Na druhej strane ambasáda vo Varšave sa do štrajku nezapojila, lebo v Poľsku bol na návšteve premiér Jean-Pierre Raffarin.
"Nechápeme, že prezident Jacques Chirac a vláda vyjadrujú veľké ambície o úlohe Francúzska na medzinárodnej scéne, zatiaľ čo ľudské zdroje a financie pre toto ministerstvo stále klesajú," zdôvodnili štrajk odborári. Od roku 1984 "stratilo" ministerstvo zahraničia okolo desať percent svojich zamestnancov. Rozpočet na rok 2004 predpokladá zníženie stavov o 116 miest. Rezort má na budúci rok dostať 4,22 mld. eur, teda 1,25 percenta z francúzskeho štátneho rozpočtu. Formálne ide o 2,6-percentné zvýšenie, veľká časť z peňazí však pôjde na splácanie dlhov, a reálne tak bude mať rezort menej peňazí ako tento rok. Finančná situácia na ministerstve zahraničia je natoľko vážna, že podľa informácií francúzskych médií zamestnanci píšu aj na makulatúru. V októbri bolo ministerstvo tri dni dokonca úplne bez papiera.
"Viem, že podmienky sú ťažké," povedal šéf diplomacie Dominique de Villepin minulý týždeň svojim zamestnancom. Zdôraznil, že "štrajk na ministerstve zahraničia nie je banálnou záležitosťou". Zamestnancom prisľúbil, že urobí všetko pre to, aby bol rezort v ďalšom rozpočtovom roku jednou z priorít. Villepin priznal, že jedným z problémov je kontrola pracovníkov na misiách v zahraničí. Pod ministerstvo patrí iba 46 percent z nich, ostatných vysielajú iné rezorty, najmä hospodárstva a financií. "Diplomati majú pocit, že redukujeme ich prostriedky v kanceláriách a na konzulátoch, zatiaľ čo v rovnakom čase iné ministerstvá vysielajú do zahraničia čoraz viac ľudí," citoval denník Le Figaro jedného diplomata.
Francúzsko má druhú najpočetnejšiu diplomaciu na svete po USA. Ministerstvo zahraničia v Paríži zamestnáva 3 900 ľudí a vo svete má 5 300 diplomatov. Na celom svete má Francúzsko 154 veľvyslanectiev, 98 konzulátov, 26 vedeckých a 148 kultúrnych zariadení a 223 misií Alliance Fran#231#aise.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:53