StoryEditor

Nočná mora na stredozápade sa skončila

09.05.2002, 00:00

Päť dní strachu a znepokojenia pozdĺž amerického stredozápadu sa v noci na včera skončilo, keď na nevadskej diaľnici zatkli podozrivého z inštalovania trubicových bômb -- 21-ročného študenta umenia na univerzite vo Wisconsine. Informovala o tom americká televízna stanica Fox News Channel.
Luka Johna Heldera z Pine Islandu (Minnesota), ktorý tiež hrával v punkovej skupine Apathy na basovú gitaru a spieval, umiestnili do väzby asi 50 míľ východne od mesta Reno (Nevada) po tom, čo ho museli naháňať 40 míľ na autostráde. Študent na svojej desať rokov starej Honde Civic išiel rýchlosťou až 100 míľ za hodinu. Polícia informovala, že Helder nakoniec z okna auta vyhodil svoju zbraň a zatkli ho bez ďalších incidentov. V aute mal najmenej jednu ďalšiu strelnú zbraň a päť ďalších trubicových bômb, ktoré museli zneškodniť pyrotechnici. Včera ráno ho štyria federálni agenti eskortovali do väznia v okrsku Washoe. "Luke, máš niečo, čo by si povedal médiám?" spýtal sa ho istý reportér. "Nie," povedal študent. Taktiež odpovedal, že nemá čo povedať ani svojim rodičom. Konštruktéra niekoľkých bômb zatkli iba osem hodín potom, ako ho Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) identifikoval a chcel ho predviesť na výsluch.
Pri výbuchu trubicových bômb v poštových schránkach v Illinois a Iowe bolo zranených celkovo šesť ľudí -- štyria poštári a dvaja miestni občania. Ďalších 12 bômb, ktoré však neexplodovali, objavili v Colorade, Iowe, Nebraske a Texase. Väčšinu bômb sprevádzali listy s protivládnou propagandou.Vláda na incidenty reagovala výzvou, aby miestni obyvatelia niekoľkých štátov nechávali svoje schránky pri cestách otvorené, čím majú poštári prehľad o ich obsahu.
Federálni prokurátori obžalovali Heldera z úmyslu trhavinami zničiť majetok a z využívania deštruktívnych zariadení na spáchanie násilného činu. Ak mu trestné činy dokážu, môže vo väzení stráviť zvyšok svojho života, pričom peňažná pokuta sa môžu vyšplhať až do výšky 250 000 USD.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:58