StoryEditor

Boj o TRW vyhral Northrop Grumman

04.07.2002, 00:00

Po štyroch mesiacoch sporov kupuje Northrop Grumman, americký dodávateľ vojenských obranných systémov, výrobcu vojenskej techniky TRW za 7,8 mld. USD v akciách. Spoločný podnik bude mať ročný predaj na úrovni približne 26 mld. USD, čím sa dostane na 2. miesto v USA za firmu Lockheed Martin, ktorej vedúce postavenie zabezpečil kontrakt na výrobu vojenských stíhačiek.
Uzavretie obchodu prišlo po ponukách konkurentov z oboch strán Atlantiku, ktorí sa pokúšali vstúpiť do TRW a podieľať sa tak na lukratívnom obchode s obrannou elektronikou a so satelitmi. Porazenými v tejto obchodnej vojne zostali britská spoločnosť BAE Systems a americká spoločnosť General Dynamics. Spojenie firiem Northrop a TRW znamená návrat ku konsolidácii v zbrojárskom priemysle po tom, čo v polovici 90. rokov po vlne fúzii vznikli spoločnosti Northrop Grumman a konkurent Lockheed Martin.
"Súčasná akvizícia nám priniesla poslednú kritickú oblasť vesmíru do našej veľkej a veľmi dobre diverzifikovanej obrannej platformy, a tým aj schopnosť operovať na zemi, vo vode, ako aj vo vzduchu," povedal Kent Kresa, predseda Predstavenstva a výkonný riaditeľ Northrop Grumman. Hlavný britský dodávateľ obranných systémov BAE Systems a americký General Dynamics neboli schopné prekonať ponuku firmy Northrop, ktorá ponúkla až 60 USD/akcia. Northrop Grumman na začiatku ponúkol 6,7 mld. USD, ktoré však firma TRW odmietla. Northrop nakoniec musel zvýšiť ponúkanú sumu aj v dôsledku legislatívy platnej v štáte Ohio, kde TRW sídli. Tá obsahuje množstvo prekážok týkajúcich sa nepriateľského prevzatia firmy. Keďže po prvých ponukách zostalo všetko otvorené, Northrop sa rozhodol zmeniť svoju stratégiu a získať si dôveru Predstavenstva TRW. Zdá sa, že táto taktika v konečnom dôsledku priniesla svoje ovocie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:00