StoryEditor

Ekonomika je podľa Fedu stále v útlme

06.03.2003, 23:00

Obavy z vojny v Iraku, znásobené nadmerne chladným počasím a rastom energetických nákladov, sú najvážnejšie problémy, s ktorými zápasí ekonomika USA v prvých mesiacoch tohto roka. Takto hodnotí hospodárske pomery v Spojených štátoch Federálny rezervný systém (Fed), centrálna banka USA, vo svojej pravidelnej správe, známej pod názvom Béžová kniha. "Správy z dvanástich federálnych bánk naznačujú, že rast ekonomickej aktivity sa v januári a vo februári utlmoval," uvádza sa v Béžovej knihe.
Len niektoré z obvodov Fedu hovoria o zmenách k lepšiemu, napríklad Richmond alebo Kansas City, odkiaľ prichádzajú signály mierneho oživenia. Na rozdiel od nich federálna banka so sídlom v New Yorku tvrdí, že tamojšia regionálna ekonomika je oslabená. "Väčšina správ uvádza, že geopolitické a ekonomické neistoty obmedzili výdavky podnikateľov i spotrebiteľov a zhoršili krátkodobé očakávania," tvrdí Fed. Dôvera spotrebiteľov, a tým aj ich výdavky, klesá už deviaty mesiac za sebou. Hlavnou príčinou je 60-percentný nárast cien ropy za posledný rok, čo predražuje výrobné náklady podnikov, ktoré sú čoraz menej ochotné najímať nových zamestnancov. Skôr naopak, rastie nezamestnanosť. Len v minulom týždni sa počet žiadateľov o príspevok v nezamestnanosti v USA rozšíril o 400-tisíc. Podľa ministerstva práce bola miera nezamestnanosti vo februári 5,8 percenta, čo je o jednu desatinu percenta viac ako v januári.
Sú však aj odvetvia, ktoré zo súčasnej situácie profitujú. Obavy z celosvetovej nestability podľa centrálnej banky pomáhajú dodávateľom ochranných pomôcok a zariadení. "Strach z terorizmu zvýšil dopyt po izolačných páskach, plastických a zbrojárskych tovaroch," uvádza sa v správe Fedu. Ekonomike pomohol aj sviatok svätého Valentína. Počas tohto dňa Američania masovo podľahli nákupnej darčekovej horúčke a obchody v niektorých regiónoch predali viac tovarov ako po iné dni.
Béžová kniha je jedným z podkladov, ktoré Výbor Fedu pre operácie na voľnom trhu (FOMC) zohľadňuje pri rozhodovaní o výške úrokov. Vychádza osemkrát do roka, vždy dva týždne pred zasadnutím Výboru FOMC, na ktorom sa rozhoduje, či sa kľúčové úroky centrálnej banky zmenia alebo nie. Výbor pre operácie na voľnom trhu bude zasadať 18. marca. Vzhľadom na to, že základná úroková sadzba je na najnižšej hodnote za posledných viac než 40 rokov (1,25 percenta), analytici neočakávajú zníženie. Stav ekonomiky podľa nich zasa nedáva priestor na jej zvyšovanie.
Napriek tomu, že najnovšia Béžová kniha Fedu naznačila, že investície podnikov nerastú tak, ako by mali a perspektíva oživenia je stále v nedohľadne, na cenách akcií sa to negatívne neodrazilo. Hlavný akciový index newyorskej burzy Dow Jones Industrial Average v stredu stúpol o jedno percento na 7 775 bodov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:46