StoryEditor

Pokles ceny ropy sa zastavil

15.06.2004, 00:00
Minulý týždeň sa na burze v New Yorku obchodovalo s ropou v pomerne pokojnom duchu, bez výrazných dramatických zmien ceny. Začiatkom týždňa ropa nadviazala na zostupný trend z minulého týždňa a oslabovanie ceny čierneho zlata pokračovalo až do stredy. Vo štvrtok, pred predĺženým víkendom, trh posilnil a v piatok boli burzy zatvorené, pretože Američania smútili nad úmrtím bývalého prezidenta USA Ronalda Reagana.

Minulý týždeň sa na burze v New Yorku obchodovalo s ropou v pomerne pokojnom duchu, bez výrazných dramatických zmien ceny. Začiatkom týždňa ropa nadviazala na zostupný trend z minulého týždňa a oslabovanie ceny čierneho zlata pokračovalo až do stredy. Vo štvrtok, pred predĺženým víkendom, sa trh posilnil a v piatok boli burzy zatvorené, pretože Američania smútili nad úmrtím bývalého prezidenta USA Ronalda Reagana. Obchodné pásmo, v ktorom sa v minulom týždni pohybovala cena ropy, dosiahlo úrovne 36,45 až 38,98 dolára za barel.
Obchodovanie s ropou bolo v pondelok 7. 6. po piatkovom poklese ceny na mesačné minimum pokojné. V porovnaní s maximami z predchádzajúcich dní cena čierneho zlata klesla o 9 %. Nižšie ceny na trhu podporoval aj očakávaný nárast zásob v Spojených štátoch, keďže ponuka ropy na svetových trhoch je v dôsledku zvýšenej produkcie v súčasnosti dostatočná. Trh v New Yorku otvoril 5 centov nad úrovňou 38 dolárov a v priebehu dňa sa cena vyšplhala na denné maximum 38,9 dolára, pričom minimálna cena dosiahla 37,95 dolára za barel. V závere obchodovania trh posilnil a zatvoril na cene 38,66. V utorok sa cena pohybovala v širokom obchodnom pásme 37,1 až 38,98. Pre investorov bolo zaujímavé, že rozdiel medzi denným maximom a minimum predstavoval 1,88 dolára na kontrakt, čo v prepočte znamená rozdiel 1 880 USD. Takýto pohyb ceny vytvára pre investorov príležitosti na realizáciu zisku na volatilnom trhu. Pozornosť obchodníkov sa následne upriamila na zverejnenie pravidelnej správy o stave zásob ropy a jej produktov. Obchodovanie v stredu 9. 6. bolo výrazne ovplyvnené týmito fundamentálnymi správami, ktoré vydáva americké ministerstvo energetiky. Cena čierneho zlata v New Yorku klesla hlboko pod 37 dolárov a dosiahla 6-týždňové minimum. Pokles sa zastavil až na úrovni 36,45 dolára za barel, pričom táto cena predstavuje hlavný tredline, ktorý sa začal tvoriť v septembri 2003. V závere obchodovania sa ropa odrazila od svojho minima a zatvorila na úrovni 37,54 dolára, len 6 centov pod denným maximom.
Vo štvrtok 10. 6. cena čierneho zlata vzrástla o viac ako jedno percento a atakovala technickú úroveň 38 dolárov za barel, ktorú bez problémov prekonala. Obchodníci spustili vlnu nákupov, hlavne v dôsledku obáv z možných teroristických útokov počas predĺženého víkendu v USA. Podobný nárast ceny sme mohli vypozorovať už viackrát, pretože voľné tri dni dávajú teroristom dostatočný časový priestor na útok. V cene sú tiež zarátané posledné správy z Nigérie, kde sa odbory chystajú stávkovať proti zvýšeniu dane z pohonných látok. Produkcia z tejto významnej producentskej krajiny však zatiaľ ostáva nezmenená. Na cene ropy je zjavné, akou dôležitou zbraňou sa stáva ekonomický nátlak vytváraný prostredníctvom zvyšovania cien strategických komodít, akou je aj ropa. Podľa analytikov je aj napriek bezpečnostným opatreniam ohrozená najmä ropná infraštruktúra v Iraku a Saudskej Arábii. Zaujímavé sú aj sumárne čísla, ktoré poskytla iracká vláda. Dosiaľ bolo zaznamenaných až 130 útokov na ropovody a prečerpávacie stanice, pričom celkové škody dosahujú 200 miliónov dolárov. Vo štvrtok 10. 6. ropa uzatvorila skrátený obchodný týždeň na úrovni 38,45 dolára za barel.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 23:13