StoryEditor

Dopyt trhu po eure má svoje hranice

03.01.2002, 23:00

Pohyb kurzu eura smerom hore, predovšetkým ako dôsledok hladkého uvedenia bankoviek a mincí spoločnej európskej meny do obehu, nebol včera predĺžený. Dopyt po eurách sa stabilizoval ešte v stredu večer pri úrovni 90,40 centa. Priestor na opätovné testovanie vyšších úrovní pri kurze eura vidíme ako otvorený, avšak v strednodobom a zatiaľ ani v dlhodobom výhľade tu s výraznejšou apreciáciou meny nepočítame. Tá by mohla prísť iba ako dôsledok rýchlejšieho ekonomického rastu v eurozóne v porovnaní s rastom ekonomiky USA. Zatiaľ však ekonomické indikátory uvedený scenár príliš nepripúšťajú. Aj v stredu oznámené zlepšenie aktivity vo výrobnom sektore eurozóny (december) zaostalo za číslami, ktoré vykázal výrobný sektor USA.
Výkonný výbor Európskej centrálnej banky včera v súlade s našimi očakávaniami rozhodol o ponechaní hlavných úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni. Kľúčová sadzba -- limitné minimum pre týždenné repo tendre -- tak zostáva naďalej na úrovni 3,25 %. S redukciou tu počítame začiatkom februára.
Priestor na redukciu má centrálna banka vytvorený poklesom inflácie už do tesnej blízkosti 2-percentnej limitnej sadzby, pričom priaznivým zostáva výhľad aj v dlhodobom výhľade. Zníženie ceny peňazí v ekonomike by malo byť pre euro pozitívnym faktorom.
V defenzíve aj naďalej zostáva kurz jenu, hoci stredajšie takmer 39-mesačné minimum na kurze oproti doláru už nebolo predĺžené. Devízové trhy, ktoré sú už značne krátke v jenoch, zobrali včerajšie vyhlásenia guvernéra japonskej centrálnej banky ako ospravedlnenie pre vyberanie ziskov, resp. redukciu týchto krátkych pozícií. Podľa Hajamiho bol pokles hodnoty kurzu jenu príliš silný. Z úrovní nad hranicou 132 sa včera ráno kotácie USD/JPY posunuli na úroveň 131,50 -- 75. Predpokladáme, že každý pokles kotácií sa čoskoro stretne so záujmom otvárať si nové krátke pozície na jenoch, resp. opäť rozšíriť existujúce.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:35