StoryEditor

Trestné stíhanie neovplyvní výkup pôdy

03.08.2004, 00:00
Okresná prokuratúra v Žiline eviduje štyri podnety na trestné stíhanie v súvislosti so zemnými prácami pre automobilku Hyundai/Kia od približne 80 vlastníkov pozemkov a začala stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci. Podľa námestníka okresnej prokurátorky v Žiline Mariána Ukropa ide o obvyklý postup daný Trestným poriadkom, pretože sa v lehote 30 dní nepodarilo preukázať, či bol spáchaný trestný čin alebo nie.

Dodal, že začatie trestného stíhania práce na pozemkoch neovplyvní, pretože prokuratúra nemá oprávnenie ich zastaviť. Ak by sa preukázalo spáchanie trestného činu a zodpovednosť konkrétnej osoby, pripadá podľa Ukropa do úvahy trest odňatia slobody, prípadne peňažný trest. Prokuratúra občanov vyzvala, aby preukázali vlastnícke práva a škodu, ktorá im vznikla. "Niektorí nám už teraz začali písať, že v podstate sa nepripájajú k tomu svojmu prvotnému podnetu a berú späť to, čo napísali s tým, že mienia tieto pozemky predať," uviedol Ukrop.
"Minister hospodárstva Pavol Rusko a predstavitelia spoločnosti Žilina Invest sa nikdy nevyjadrili, že ustúpia nespokojným majiteľom pozemkov a štát im ponúkne vyššiu cenu. Petičný výbor, pokiaľ to uzná za vhodné, si môže dať vypracovať nový znalecký posudok pod dohľadom Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline." Uvádza sa to v stanovisku spoločnosti Žilina Invest k rokovaniam ministra hospodárstva so zástupcami petičného výboru v piatok minulý týždeň. Podľa generálneho manažéra projektu Hyundai/Kia Stanislava Vinca k tomuto kroku pristúpili preto, že v sobotňajšom vydaní elektronických a tlačových médií sa objavili nepresné a nepravdivé tvrdenia. "Nové znalecké posudky musia byť spracované objektívne, aby zohľadňovali ceny za reálnych podmienok a nesmú zahrňovať čiastočné investície štátu. Dôrazne protestujem proti tvrdeniam, že pri odpredaji sa bude postupovať podľa nových znaleckých posudkov. Bolo by to výrazné zvyšovanie rozpočtu pre investíciu a do budúcnosti nebezpečný precedens pre ďalšie investície na Slovensku," zdôraznil Stanislav Vinc. Znalecké posudky podľa metodiky Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline zohľadnili aj zmenu terajších pozemkov na stavebné parcely.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:37