StoryEditor

Observer: 11. septembra znovu zaútočia

09.07.2002, 00:00

Technické problémy a interné mocenské boje zapríčinili 11. septembra smrť 121 požiarnikov. Nikto ich totiž nevaroval pred zrútením severnej veže Svetového obchodného centra (WTC). Dvadsaťjeden minút predtým, ako sa severná veža WTC zrútila, letela nad budovou policajná helikoptéra. "Vyzerá to, že všetko je rozžeravené do červena," povedal jeden člen posádky do vysielačky. Jeho kolega o pár minút neskôr skonštatoval: "Myslím, že dlho nevydrží. Všetkých ľudí z okolia by som evakuoval." Toto varovanie však 121 požiarnikov v budove nikdy nepočulo. Ich vysielačky totiž nefungovali. A aj keby, neboli prepojené na políciu. Možno by ich bolo možné zachrániť, keby ich prácu nekomplikovali technické problémy a interné mocenské boje. K tomuto záveru dospel denník New York Times. Záchranári ich informovali o zastaraných prístrojoch, nedostatočnom zladení úloh a zlom manažmente. Technické problémy boli pritom známe viac ako desať rokov. Pred ôsmimi rokmi, podobne ako pri teroristickom útoku na Svetové obchodné centrum, štrajkoval vysielací systém. Vedúci policajných a požiarnych jednotiek pritom počas celej akcie nekomunikovali. Požiarnici v severnej veži sa tak vôbec nedozvedeli, že južná veža sa zrútila. Koľko požiarnikov zahynulo v budove WTC, sa zistiť nepodarilo, ich vedenie totiž stratilo prehľad, koho tam poslalo.
Podľa britského denníka Observer by sa inferno 11. septembra mohlo zopakovať. Teroristická sieť Al-Kajdá Usámu bin Ládina údajne plánuje teroristické útoky práve na jeho smutné prvé výročie. S odvolaním na tajné služby informuje denník o plánovaných útokoch na Ameriku, Izrael a Veľkú Britániu. Pod vedením Usámu bin Ládina by sa okolo 11. septembra mala začať "veľká akcia". "Nebezpečenstvo je stále veľké, náznaky zintenzívneli," povedal pre Observer zdroj z britských tajných služieb. Útok obrovského rozsahu je skôr "otázkou času, ako to, či sa uskutoční." Po USA a Izraeli je údajne na treťom mieste Veľká Británia. Podľa denníka dostali pakistanskí bojovníci Al-Kajdy tri mesiace čas, aby sa pripravili na útoky na západné ciele v regióne.
Americká vláda medzitým vyzvala prevádzkovateľov a vlastníkov malých lietadiel na zvýšenú pozornosť a ostražitosť. Teroristi by údajne mohli použiť tieto stroje na útoky. Podľa bezpečnostných úradov je totiž možné, že kvôli prísnym bezpečnostným opatreniam na veľkých letiskách to teroristi skúsia na menších letiskách. Američania sa okrem toho boja aj biologického útoku vírusom kiahní. Úrady konečne zareagovali a plánujú zaočkovať pol milióna lekárov, záchranné sily a ostatný lekársky personál. Masové očkovanie obyvateľstva sa pripravuje. Plány na očkovanie sa podľa amerických médií objavili v súvislosti s možným útokom na Irak. Vládu prezidenta Georgea W. Busha kritizujú kvôli nedostatočnému očkovaciemu programu. Vláda teraz informovala, že rozšírenému očkovaciemu programu nestojí nič v ceste. Do konca roka bude mať k dispozícii dostatočné množstvo očkovacieho séra, aby zaočkovala všetkých 280 miliónov Američanov. Na biologický útok s vírusom kiahní sa pripravuje aj Izrael. Podľa údajov štátnej zdravotnej poisťovne má dostatok séra, aby zaočkoval všetkých svojich občanov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:07