StoryEditor

Kto príde po Mubarakovi

20.11.2003, 23:00

Náhly kolaps egyptského prezidenta Husního Mubaraka pred zapnutými televíznymi kamerami okamžite vyvolal vlnu špekulácií o jeho zdravotnom stave. Súčasne sa začali šíriť chýry o nasledovníkovi tohto známeho politika. Hlavou najľudnatejšieho arabského štátu je od roku 1981 a napriek pomerne vysokému veku (78 rokov) doteraz zdravotné problémy nemal -- až do kritického okamžiku počas stredajšieho rokovania parlamentu. Mubarak sa dostal k moci ako zástupca zavraždeného prezidenta Anvara Sadata. Na rozdiel od neho však sám nijakého zástupcu nemá.
Za "korunných princov" pozorovatelia považujú viacerých politikov v Mubarakovom okolí, ale zrejme najviac sa hovorí o poradcovi Osamovi Bazovi. Ten sa však oficiálnym viceprezidentom nestal vraj preto, lebo radšej by do popredia posunul syna Gamala. A skutočne, tridsaťdeväťročného Gamala už národ pozná ako "tvár" egyptských reforiem. Postaral sa napríklad o zrušenie tzv. súdov štátnej bezpečnosti, ktoré boli pôvodne určené pre represie proti islamským fundamentalistom -- v priebehu rokov sa z nich však stali nástroje na odstraňovanie politicky nepohodlných osôb. V najbližšom čase má z trestného zákonníka zmiznúť aj trest "tvrdej práce" a, naopak, vznikne Národné grémium pre ľudské práva. Pokrok, ale nie dostatočný, hovoria kritici.
V Egypte totiž ešte aj 22 rokov po atentáte na prezidenta Sadata vládne výnimočný stav -- a aj "reformista" Gamal odmieta zmenu terajšieho volebného systému, keď sú prezidentské voľby prakticky referendom o jedinom kandidátovi.
Zdravotné problémy však možno Mubaraka predsa len v blízkom čase donútia, aby oficiálne vymenoval svojho nasledovníka -- a v tom prípade to bude pre Gamala ešte priskoro. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:48