StoryEditor

Zahraničný obchod si vlani mierne polepšil

27.01.2003, 23:00

Deficit zahraničného obchodu klesol v decembri v medziročnom porovnaní o 15,5 percenta, keď dosiahol 13,45 miliardy korún. V rovnakom období vlaňajška predstavoval schodok obchodnej bilancie šestnásť miliárd korún. Aj napriek tomu, že je to najvyšší mesačný deficit v minulom roku, podľa analytikov je ho potrebné vnímať pozitívne. December je z dôvodov sviatkov mesiacom s nižšou ekonomickou aktivitou. To vedie podľa analytika Slavie Capital Pavla Ondrisku k poklesu exportu a následne aj investičného dovozu. Spotrebný dovoz však naopak rastie. A tak aj tentokrát export za december v porovnaní s novembrom poklesol o vyše jedenásť percent a import o päť percent. "Decembrové medzimesačné zníženie exportu je najnižšie za posledné tri roky, čo môže značiť zvyšovanie plynulosti exportnej produkcie," povedal analytik UniBanky Viliam Pätoprstý.
Export medziročne vzrástol o 20,3 percenta, čo takmer dvojnásobne prevyšuje medziročný rast dovozov. Ide tak o najvýraznejší rast od apríla 2001. V poslednom mesiaci minulého roka sme vo väčšom nakupovali autá, ktorých dovoz vzrástol o pätnásť percent. Motorové vozidlá dominovali aj exportu, keď vývoz tejto komodity vzrástol oproti novembru o 70 percent. Podľa Ondrisku je to jasný príklad toho, aká maličká je slovenská ekonomika, keď nábeh výroby nového vozidla dokáže tak zamávať celkovými číslami. "Napriek tomu, že sme očakávali rast vývozu VW, pri stagnujúcej európskej ekonomike bol taký rýchly rast vývozu určite neočakávaný," povedal Vladimír Zlacký hlavný ekonóm VÚB. Automobilový priemysel je tak ťahúňom ekonomiky. To zároveň spôsobuje vysokú závislosť na prirodzených cykloch v odvetviach svetového hospodárstva. Po spustení výroby nového závodu PSA by mohol tvoriť až polovicu slovenského exportu. Na zvýšenie dovozu tlačili nerastné výrobky a výrobky chemického priemyslu pod vplyvom vysokej ceny ropy. Zatiaľ čo v decembri 2002 sa priemerná cena ropy pohybovala okolo 29 dolárov za barel, rok pred tým to bolo len osemnásť dolárov. Ani takmer pätnásť percentné medziročné zhodnotenie koruny voči doláru nemohlo tento vplyv vymazať.
Celkový deficit za minulý rok predstavoval 96, 627 miliardy korún. Aj keď výsledky rastu ekonomiky ešte nie sú známe, analytici očakávajú, že deficit by mal byť deväť percent HDP. Oproti roku 2001 je to zlepšenie o 1,4 percenta. Pozitívnym trendom je rast exportu sofistikovanejšich komodít. Napriek značne vysokej spotrebe štátu a domácností počas roka sa tak podarilo udržať rast dovozu pod úrovňou rastu vývozu. "Podľa našich prepočtov však asi polovica tohto pozitívneho rozdielu bola dosiahnutá vďaka oslabovaniu dolára," dodal Pätoprstý. Analytici sa zhodli na tom, že v budúcom roku očakávajú spomalenie rastu dovozu spotrebiteľských tovarov kvôli vládnym úsporným opatreniam a pokračujúci rast exportu.


text pod foto: Pod nárast vývozu ako aj dovozu sa v decembri v najväčšej miere podpísali automobily

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:11