StoryEditor

Projekt štátnej pokladnice zrealizuje HP za 1,28 mld. Sk

03.10.2002, 15:36

Minister financií František Hajnovič a generálny riaditeľ Hewlett Packard Slovakia, s.r.o. (HP) Peter Weber podpísali vo štvrtok zmluvu na dodávku informačného systému pre štátnu pokladnicu SR (ŠP). Projekt štátnej pokladnice za 1,28 mld. Sk vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH) by sa mal zrealizovať do konca budúceho roka. "V rokovacom konaní bez zverejnenia sme sa dohodli na cene 1,04 mld. Sk bez DPH, čo zodpovedá cene, ktorú HP ponúkol v rámci rokovacieho konania so zverejnením," uviedol po podpise zmluvy Hajnovič.
"Reálne sme na nižšej cene, než ktorú sme ponúkli v pôvodnej verejnej súťaži," uviedol Weber. V podkladoch pre prieskum trhu totiž HP uviedla cenu bez DPH vo výške 1,2 mld. Sk. Tá podľa neho odrážala všetky vplyvy, ktoré vznikli počas neúspešného tendra, ako kurzové pohyby alebo zmeny cien softvérových komponentov, ako aj to, že čas na realizáciu projektu sa skrátil. "V ponúknutom kontrakte sme však ponúkli upravenú cenu," dodal Weber. Podľa ministra financií je dohodnutá pevná cena, ktorá je tesne pod spodnou hranicou, ktorú rezortu odporučil cenový audit. Cenu by mohli podľa Hajnoviča zmeniť len pohyby kurzu koruny. Minister pritom očakáva posilnenie slovenskej meny.
HP podľa Webera stihne implementáciu pokladnice včas, pretože za nedodržanie termínov by sankcie vyplývajúce zo zmluvy mohli dosiahnuť až 30 % dohodnutej ceny. Jedným zo subdodávateľov ŠP je podľa Webera aj spoločnosť QBSW. Jej vedúci pracovníci mali byť podľa medializovaných informácií blízki osobám na Ministerstve financií SR (MF). Weber však poprel, že by spoločnosť Siemens Business Services mala byť taktiež subdodávateľom projektu.
Vedenie účtov štátu a realizácia platobného styku štátu by mali prejsť počas nasledujúcich 14 mesiacov z Národnej banky Slovenska na štátnu pokladnicu, ktorá by mala zabezpečiť prísnejšie riadenie verejných výdavkov a kontrolu verejných financií. Najväčšie úspory by pritom mali podľa Hajnoviča priniesť lepšie riadenie likvidity štátu, pričom celková ročná úspora by mohla dosiahnuť 200 mil. Sk. Prevádzka informačného systému by pritom mala ročne stáť 100 mil. Sk a prevádzka inštitúcie s približne 130 zamestnancami bude mať ročný rozpočet bežných výdavkov asi 40 mil. Sk.
Podpisom zmluvy na dodávku informačného systému ŠP sa zavŕšil dvojročný výber dodávateľa. ŠP už totiž mala fungovať od začiatku tohto roku, plný nábeh sa očakával od začiatku roka 2003. Projekt štátnej pokladnice sa bude financovať predovšetkým zo zdrojov štátneho rozpočtu. Štátna pokladnica je orgánom štátnej správy ako rozpočtová organizácia v rezorte MF.


Chronológia vývoja výberu dodávateľa na dodávku služieb a technológií na kľúč pre systém štátnej pokladnice SR.

6. novembra 2000
Ministerstvo financií SR (MF) vyhlásilo rokovacie konanie so zverejnením na dodávku služieb a technológií na kľúč pre systém štátnej pokladnice SR.

5. decembra 2000
Dokumenty o splnení požadovaných podmienok predložilo sedem subjektov - Hewlett-Packard GmbH Viedeň (HP), IBM Slovensko, Siemens Business Services Viedeň (SBS), Ditec Praha spolu s Unisys Praha, CSC Ploenzke AG zo SRN, francúzska Trema-Treasury Management, Compaq Computer Slovakia v konzorciu s CapGemini Ernst&Young Österreich Consulting AG.

31. decembra 2000
Komisia vylúčila z tendra Ditec Praha spolu s Unisys Praha, CSC Ploenzke AG, Trema-Treasury Management a Compaq Computer Slovakia v konzorciu s CapGemini Ernst&Young Österreich Consulting AG, pretože nesplnili požadované podmienky.

5. júna 2001
MF predložilo HP, SBS a IBM výzvu na predloženie ponúk.

6. júla 2001
Ponuky v stanovenej lehote do 16:00 hod predložili HP a SBS. IBM predložil ponuku až po termíne, tesne pred polnocou.

26. júla 2001
MF podalo na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) podnet na kontrolu z dôvodu podozrenia na porušenie postupu vo verejnom obstarávaní, keďže existovalo podozrenie z pokusu manipulovať rozhodovanie niektorých členov komisie a jej predsedu úplatkom.

30. júla 2001
ÚVO pozastavil rokovacie konanie.

7. august 2001
V médiách sa objavila informácia, že úplatok predsedovi výberovej komisie vo výške 1,5 mil. Sk ponúkol štatutárny zástupca spoločnosti SBS Peter Prónay.

14. august 2001
Kauzu podplácania začal preverovať Okresný úrad vyšetrovania v Bratislave.

22. augusta 2001
ÚVO konštatoval, že sa neporušil zákon o verejnom obstarávaní a komisia pokračovala v procese vyhodnocovania ponúk.

11. septembra 2001
Komisia určila za víťaza tendra na dodávku systému štátnej pokladnice spoločnosť HP.

28. septembra 2001
SBS podala námietku voči rozhodnutiu výberovej komisie. Podľa spoločnosti nepostupovalo MF pri rozhodovaní podľa súťažných podmienok.

10. októbra 2001
Z trestného činu podplácania obvinila vyšetrovateľka Krajského úradu vyšetrovania v Bratislave jedného z dvoch konateľov SBS. Malo ísť o Petra P. zo Svätého Jura. SBS odmietla akékoľvek obvinenia z pokusu o podplácanie predsedu a členov výberovej komisie v tendri.

22. októbra 2001
ÚVO rozhodol, že výberová komisia porušila pri vyhodnocovaní ponúk platný zákon o verejnom obstarávaní, čo mohlo mať vplyv aj na určenie víťaza. Rozhodnutie výberovej komisie o víťazovi tendra bolo preto neplatné.

9. novembra 2001
Komisia druhýkrát určila ako víťaza tendra spoločnosť HP.

19. novembra 2001
SBS druhýkrát namietla proti rozhodnutiu komisie.

17. decembra 2001
ÚVO druhýkrát rozhodol o porušení zákona o verejnom obstarávaní, .

8. januára 2002
HP sa tretíkrát stáva víťazom tendra.

15. januára 2002
SBS podala dve námietky na ÚVO a na ministerstvo financií proti rozhodnutiu výberovej komisie.

16. januára 2002
HP podala námietku, podľa ktorej by SBS mala byť z hodnotenia verejnej súťaže vylúčená, keďže nedodržala podmienky týkajúce sa bankovej záruky.

13. februára 2002
ÚVO aj po tretí raz vyhovel námietke SBS.

20. februára 2002
SBS vyzýva MF, aby zvážilo, či je súčasné zloženie výberovej komisie pri MF zárukou, že sa nesprávny spôsob hodnotenia ponúk nezopakuje aj štvrtýkrát. MF nátlak SBS odmieta.

22. februára 2002
Minister financií zriadil po analýze posledného rozhodnutia ÚVO novú výberovú komisiu.

25. marca 2002
Výberová komisia pri MF vylúčila ponuku SBS, ktorá podľa nej nespĺňa požiadavky obstarávateľa na predmet obstarávania a nerešpektuje zmluvné a obchodné podmienky stanovené v súťažných podkladoch. Komisia vytkla ponuke SBS, že obsahovala bankovú zábezpeku, ktorá nebola predĺžiteľná. Komisia tak vyhodnocovala len ponuku HP.

3. apríla 2002
SBS podala na ÚVO a MF námietku proti vylúčeniu jej ponuky z tendra. Vylúčenie ponuky z tendra bolo podľa SBS nezákonné, nakoľko ju vylúčila nová komisia, ktorú minister financií vymenoval v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Podľa SBS navyše poskytnutá banková záruka, ktorú v októbri 2001 preskúmal aj ÚVO, spĺňa všetky požiadavky stanovené obstarávateľom.

11. apríla 2002
ÚVO vyhovel námietke SBS proti vylúčeniu jej ponuky z tendra.

30. apríla 2002
MF zrušilo tender na dodávku systému štátnej pokladnice.

14. mája 2002
IBM Slovensko podalo na MF aktualizovanú ponuku na dodávku riešenia štátnej pokladnice.

16. mája 2002
MF vrátilo IBM ponuku, keďže tender bol zrušený.

19. júla 2002
MF rozhodlo o tom, že v tendri na dodávku systému štátnej pokladnice bude pokračovať rokovacím konaním bez zverejnenia s HP a SBS.

26. júla 2002
Okrem HP a SBS svoju ponuku na dodávku systému štátnej pokladnice predložilo aj IBM Slovensko.

6. augusta 2002
MF zopakovalo, že sa bude pri výbere dodávateľa systému štátnej pokladnice formou rokovacieho konania bez zverejnenia zaoberať len ponukami SBS a HP. Ponuku IBM Slovensko nebude MF posudzovať pre nedostatok času a preto, aby sa cely proces uskutočnil bez konfliktov.

14. augusta 2002
Najvyšší kontrolný úrad SR vyhovel žiadosti spoločnosť IBM Slovensko a rozhodol, že uskutoční na MF kontrolu vo veci rokovacieho konania bez zverejnenia na dodávku systému štátnej pokladnice

11. septembra 2002
MF oznámilo, že bude rokovať so spoločnosťou Hewlett Packard o zmluve na dodávku systému štátnej pokladnice.

3. októbra 2002
Minister financií František Hajnovič a generálny riaditeľ Hewlett Packard Slovakia, s.r.o. Peter Weber podpísali zmluvu na dodávku informačného systému pre štátnu pokladnicu v hodnote 1,28 mld. Sk vrátane dane z pridanej hodnoty.

(SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 16:11