StoryEditor

Martinský závod už začína prinášať ovocie

05.04.2004, 00:00
Takmer 8-tisíc naftových motorov chcú v tomto roku vyrobiť v martinskej firme Lombardini Slovensko, ktorej jediným vlastníkom je nadnárodná skupina Lombardini Group. Ako uviedol riaditeľ spoločnosti Marián Themár, výroba motorov je už tri roky za sebou stabilná, tržby sú však podstatne vyššie.
Takmer 8-tisíc naftových motorov chcú v tomto roku vyrobiť v martinskej firme Lombardini Slovensko, ktorej jediným vlastníkom je nadnárodná skupina Lombardini Group. Ako uviedol riaditeľ spoločnosti Marián Themár, výroba motorov je už tri roky za sebou stabilná, tržby sú však podstatne vyššie. Vlani Lombardini Slovensko po prvýkrát od svojho vzniku v roku 2000 bolo ziskové a je reálne, že v tomto trende bude pokračovať ďalej, keďže martinský výrobca je jediným európskym výrobcom naftových, vodou chladených motorov s výkonom 25 až 55 kilowattov, čo je pre závod sľubná perspektíva.
Po zvýšení základného imania na 46 miliónov korún sú Martinčania už samostatnou dcérskou spoločnosťou skupiny, pričom prešli na účtovné hodnotenie podľa zásad veľkých európskych spoločností. Preto účtovný rok 2005 začali už 1. marca tohto roku. "Súvisí to s tvorbou plánu a investičnými zámermi. Tento rok chceme investovať 267-tisíc eur do prostriedkov firemnej kontroly, modernizácie softvérového vybavenia výrobných liniek, ale aj do sociálneho programu," hovorí Themár.
Rozvojové zámery slovenskej spoločnosti potvrdil aj generálny manažér Lombardini Group Gianni Borghi. Zdôraznil, že martinský závod je v kvalite a produktivite práce porovnateľný s talianskymi výrobnými závodmi v Reggio Emilia, Rieti i vo Valdobbiadene. Taliansky investor presunul do Turca produkciu motorov svetových parametrov. Licenčnú výrobu motorov Lombardini pôvodne začali v ZTS TEES Martinské strojárne v roku 1990. Bola to čiastočná náhrada za zastavenú zbrojársku produkciu. Štát vtedy do projektu investoval 1,5 miliardy korún. Po krachu strojární vznikol spoločný slovensko-taliansky podnik, ktorý prebral výrobný program motorov. Martinské strojárne po viac než troch rokoch od vyhlásenia konkurzu začali speňažovať existujúci majetok. "Máme záujem kúpiť výrobnú halu i časť technológie, pretože sme stále v prenajatých priestoroch," konštatuje v tejto súvislosti Themár.
Lombardini v Martine zamestnáva 130 ľudí, zväčša z bývalých strojární. Vo firme prevládajú výrobní robotníci, pričom vedenie podniku sa snaží udržiavať tradíciu a zamestnávať celé rodiny, čo sa im podľa generálneho riaditeľa veľmi osvedčuje.

Lombardini pokrýva tretinu svetovej produkcie

Nadnárodná spoločnosť Lombardini Group so sídlom v Reggio Emilia v Taliansku vyrába naftové a benzínové motory s výkonom do 50 kilowattov. Je lídrom európskeho trhu, na ktorom mu patrí asi 35-percentný podiel, resp. dodáva približne tretinu svetovej produkcie. Skupina ročne vyrobí 230-tisíc motorov, ktoré sa používajú v automobilovom, strojárskom a lodiarskom priemysle, elektrocentrálach a poľnohospodárstve. Predávajú sa pod obchodnými značkami Lombardini, Ruggerini a Acme. Spoločnosť kladie veľký dôraz na životné prostredie, preto podporuje nové projekty ekologických hybridných motorov. Priemerný ročný obrat koncernu, ktorý zamestnáva 1 500 ľudí, dosahuje 220 miliónov eur. Má pobočky v USA, Španielsku, Nemecku, Anglicku, vo Francúzsku a Vietname. Na Slovensku vyrába naftové motory, pričom odoberá 95 percent produkcie. Zvyšok dodáva svojim obchodným partnerom na Slovensku i v zahraničí martinská firma TS Motory.

Vývoj hlavných ekonomických ukazovateľov Lombardini Slovensko
  2002 2003 2004 *
Výroba motorov (ks)

7 855

7 920

7 994

Tržby (mil. Sk)

472

492

470

Investície (mil. Sk)

17

19,6

10,9

Zamestnanci

130

130

130

* plán
Zdroj: Lombardini Slovensko, s. r. o.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:50