StoryEditor

Krátke správy 11

04.03.2003, 23:00

Akcionári Autorizačného centra Slovenska (ACS), a. s., schválili včera na mimoriadnom valnom zhromaždení zmenu názvu spoločnosti. Nové obchodné meno spoločnosti bude vyjadrovať príslušnosť k majoritnému vlastníkovi -- nórskej spoločnosti Telenor. Nový názov zverejní spoločnosť až po zápise do obchodného registra. Základom činnosti ACS sú autorizačné služby, správa a riadenie platobných kariet a obchodné aktivity. Systém autorizácie je zapojený do medzinárodných sietí Europay International, VISA, ako aj American Express a je prepojený tiež s bankami, ktorým ACS poskytuje svoje služby. (SITA)
Národná banka Slovenska (NBS) a Nederlandsche Bank podpísali dohodu o porozumení. Dohoda sa týka výmeny informácií a spolupráce pri výkone bankového dohľadu na konsolidovanej báze. NBS doteraz podpísala memorandum o porozumení s orgánmi bankového dohľadu Talianska, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Českej republiky a USA. Okrem toho podpísala centrálna banka aj dve dohody o vzájomnej spolupráci, a to s Úradom pre finančný trh a finančnou políciou. (SITA)
Slovenský bankový sektor vytvoril za január celkový zisk 1,496 mld. Sk. Väčšina bánk pritom dosiahla zisk, ktorý ku koncu mesiaca predstavoval 1,5 mld. Sk, strata bánk bola 4,4 mil. Sk. Bilančná hodnota bankových domov pôsobiacich na slovenskom trhu predstavovala ku koncu januára 961,898 mld. Sk, čo znamená medziročný rast o 3,7 %. Základné imanie bánk bolo 39,222 mld. Sk a dlhodobé záväzky zahraničných pobočiek voči centrálam 2,845 mld. Sk. Rezervy bankového sektora predstavovali 21,36 mld. Sk. (SITA)
Strata akcií Českého Telecomu, Erste Bank a ČEZ stiahla české akciové indexy PX 50 aj PX-D o vyše 1 % nižšie. Hlavný index PX 50 zoslabol o 1,12 % na 466,4 bodu, užší PX-D stratil 1,36 % na 1 172,4 bodu. Mierne si pohoršila ešte Komerčná banka, keď si jej akcie odpočítali 0,05 % na 2 036 Kč. Úspešné boli na pražskej burze len dve spoločnosti. Účastiny Českých rádiokomunikácií sa zhodnotili o 2,01 % na 190,26 Kč. Zisk 1,01 % na 40,05 Kč si prirátali akcie Unipetrolu. Celkový finančný objem uzatvorených obchodov na BCPP vzrástol na 6,241 miliardy Kč oproti pondelkovým 4,1 miliardy Kč. Akcie sa zobchodovali za 551,7 milióna Kč, dlhopisy sa previedli za vyše 5,69 miliardy Kč. (TASR)
Českí poslanci včera vyzvali Českú národnú banku (ČNB) a ministerstvo financií, aby urobili všetko pre ochranu vkladov klientov Union banky, ktorej hrozí strata licencie. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma včera poslancom vysvetľoval situáciu okolo banky a čelil ich otázkam. Zákonodarcovia vyslovili podozrenie, že bankový dozor dostatočne nefungoval. To však odmietol a dodal, že dozor plnil svoje úlohy. Ubezpečil poslancov, že banková rada rokuje o materiáloch, ktoré jej v pondelok predložila Union banka. O záchranných opatreniach však nič bližšie neuviedol. Minister financií Bohuslav Sobotka (ČSSD) poslancov ubezpečil, že Fond ochrany vkladov disponuje deviatimi miliardami Kč. Pripomenul, že správne konanie s bankou pokračuje a je možné, že jej ešte licencia zostane. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. apríl 2024 19:59