StoryEditor

Novely novelizovaných noviel

29.01.2002, 23:00

Zákonník práce bol od roku 1990 novelizovaný 19-krát. Posledná novela ešte ani nenadobudla účinnosť a z reakcií politikov, poslancov aj zamestnávateľov je už zrejmé, že počet zmien zákonníka sa čoskoro zaokrúhli na dvadsať. Podpredseda vlády pre ekonomiku Ivan Mikloš sa dodatočne ospravedlnil so slovami, že vláda sa spoľahla na súhlas AZZZ. Generálny riaditeľ AZZZ František Bruckmayer reagoval slovami, že asociácia súhlasila s vládnym návrhom zákona, ale ten v parlamente na nepoznanie zmenila "ľudová tvorivosť poslancov". Počet poslaneckých návrhov na zmeny vo vládnom návrhu bol podľa neho vyšší ako počet paragrafov zákona. A sme pri prvom kameni úrazu. Väčšina poslancov Národnej rady SR nemá vyššie teoretické ani praktické vedomosti z práva a ekonómie. Na odborné konzultácie však dostávajú mesačný finančný prídel, majú asistentov, ktorí im môžu odborné stanoviská sprostredkovať -- pri ich príslovečnom "pracovnom zaťažení ", a majú k dispozícii aj právne oddelenie NR SR, s ktorým tiež môžu o svojich nápadoch konzultovať. A ak sa na vládnom návrhu zhodli odbory so zamestnávateľmi, mali sa o podobný konsenzus snažiť aj poslanci v prípade ich návrhov.
Peletón noviel vedie zákon o sociálnom zabezpečení, ktorý bol novelizovaný až 45- krát. Až keď vstúpila jeho novela z novembra 2000 do života, zistili subjekty, ktorých sa týkala, jej nedostatky, ktoré boli odstránené signifikantne oveľa rozsiahlejšou novelou z mája 2001. Aj predkladateľom tejto novely bol P. Magvaši. Ani vtedy, tak ako teraz, nevidel žiadne dôvody na zmeny. Už vtedy, tak ako teraz, bol pohltený špekuláciami o zmenách iného druhu -- vo vláde a v jej privatizačnej stratégii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:40