StoryEditor

Nová metóda pre výučbu jazyka

29.11.2004, 23:00

Ľudia, ktorí sa učia angličtinu tradičnými metódami, síce ovládajú gramatiku, ale často sa boja alebo hanbia hovoriť po anglicky. Callanova metóda učí študentov predovšetkým hovoriť a porozumieť jazyku, pretože to je tá najpodstatnejšia vec pri výučbe jazyka. Učí síce aj gramatiku a pravopis, no najväčší dôraz sa kladie na prvé dve schopnosti. Metóda je vhodná aj pre úplných začiatočníkov, ktorí vôbec neovládajú anglický jazyk. Postupne si krok za krokom osvojujú slovnú zásobu a gramatiku, až kým nedosiahnu požadovanú úroveň. Každý študent môže pravidelne kontrolovať, v čom sa zlepšil, a to vďaka testom, ktoré musí zvládnuť po ukončení každej úrovne.
Psychológia metódy je postavená na neustálom zlepšovaní systému podnet -- reakcia. Pomocou neustáleho zdokonaľovania tohto systému, ktorý v prípade Callanovej metódy predstavuje systém otázok a odpovedí v rýchlom tempe, môžu študenti dosiahnuť v krátkom čase veľmi hmatateľné výsledky. Študent je tak schopný vybudovať si systém prirodzených reakcií na podnety v anglickom jazyku, čo mu umožňuje bez akýchkoľvek problémov komunikovať v cudzom jazyku.
Malé skupinky študentov (6 -- 10 ľudí) zaručujú aktívnu účasť na hodinách. Základom úspešnosti štúdia je fakt, že študent rozpráva a počúva štyrikrát viac v priebehu hodiny ako pri akejkoľvek inej forme štúdia jazyka, čím sa učí štyrikrát kratšie. Týmto spôsobom študent rýchlo prekonáva počiatočné problémy, ktoré môžu nastať pri rozprávaní, a získava sebaistotu pre konverzáciu mimo vyučovania. Podľa Cambridgeskej univerzity, v reáliách anglicky hovoriacej krajiny dosahujú študenti Callanovej metódy úroveň medzinárodne uznávanej skúšky Cambridge First Certificate už po približne 160 vyučovacích hodinách. Tie isté štatistiky uvádzajú, že 95 % študentov Callanovej metódy zloží túto skúšku na prvý pokus, a preto jazykové školy používajúce Callanovu metódu dávajú svojim študentom písomnú záruku, že ak študent neabsolvuje skúšku Cambridge First Certificate po stanovenom počte hodín na prvý pokus, bude môcť absolvovať náhradné hodiny zdarma až do úspešného absolvovania skúšky. Jedna z prvých škôl na Slovensku aplikujúca Callanovu metódu je škola Empire (www.empire-skola.sk).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vzdelavanie-1, menuAlias = vzdelavanie-1, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 18:09