StoryEditor

Ivan Šimko požaduje dve percentá HDP na obranu

18.11.2003, 23:00
Premiér odmietol obvinenie zo strany stúpencov Ivana Šimka, že SDKÚ je politickým subjektom, ktorému ide len o moc, podľa neho sa v strane diskutuje od jej vzniku. Líder platformy Slobodné fórum SDKÚ Ivan Šimko včera v branno-bezpečnostnom výbore parlamentu odmietol podporiť návrh kapitoly ministerstva obrany.
 Dôvodom bolo, že v rozpočte je pre rezort obrany vyčlenených len asi 1,8 percenta HDP. Slovensko sa pred vstupom do NATO zaviazalo dávať na obranu 2 percentá HDP. Úmysel podmieniť podporu rozpočtu zvýšením výdavkov na obranu avizoval Šimko po svojom odvolaní z postu ministra obrany, keď sa vrátil do parlamentu. Jeho nástupca Juraj Liška vtedy uviedol, že požadované 2 percentá obrana dostane, aj keď nie v jednej kapitole. Predpokladá, že by jedna miliarda na modernizáciu vojenskej techniky prišla z deblokácií ruského dlhu a 1,2 miliardy prostredníctvom nepriamych platieb z iných rezortov. Spolu s navrhovaným rozpočtom rezortu (23,3 miliardy Sk) by tak obrana dostala 25,5 miliardy, teda 1,97 percenta HDP.
Premiér Mikuláš Dzurinda včera informoval, že rozpočtom na rok 2004 sa poslanecký klub SDKÚ bude zaoberať 5. decembra. Štyri dni predtým sa vláda stretne s členmi koaličných poslaneckých klubov, aby hľadali dohodu pri podpore návrhu rozpočtu. Rokovanie o ňom sa považuje za prvý bod, keď sa môže prejaviť reálna sila Šimkových stúpencov. Tí vedeniu strany vyčítajú, že v SDKÚ vzniklo ovzdušie strachu a vládnu tam nedemokratické pomery.
"SDKÚ unesie diskusiu a domnievam sa, že sa tým môže obohatiť," uviedol na margo vzniku Šimkovej platformy predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda a dodal, že na ostatnom rokovaní výkonného výboru strany minulý štvrtok mali všetci prítomní, vrátane stúpencov platformy, možnosť otvorene diskutovať. Nepamätá si, že by niekedy došlo k situácii, keď by sa niekto chcel prejaviť a nemohol tak urobiť. Vyslovil súhlas s tvrdením podpredsedníčky SDKÚ Zuzany Martinákovej, že "nie každá platforma sa musí skončiť odštiepením" a zopakoval, že pre všetkých, vrátane členov platformy, bude lepšie, ak ostanú pôsobiť v rámci poslaneckého klubu strany.
Koaliční partneri odmietajú vznik Šimkovej platformy komentovať. Podľa predsedov KDH a SMK Pavla Hrušovského a Bélu Bugára ide o vnútornú vec SDKÚ. Dôvodom na znepokojenie by bolo, keby sa rozkol preniesol do hlasovania o návrhoch zákonov. V tom prípade by podľa nich bolo pravdepodobne nevyhnutné otvoriť koaličnú zmluvu. Takýto krok by mohol viesť k prerozdeleniu síl.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:47