StoryEditor

Minister nechce dávať návod

23.01.2003, 23:00
Nemocnice a polikliniky v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja zaťažujú pohľadávky po zdravotnej poisťovni Perspektíva. Čo s tým?

- V zmysle príslušnej legislatívy príde táto otázka na rad až vtedy, keď bude kauza Perspektívy definitívne ukončená. Kým nedostanem od správcu konkurznej podstaty záverečnú účtovnú závierku Perspektívy, akékoľvek vyjadrenie k tomuto problému je len v rovine teórií a klebiet. Výška záväzkov môže byť totiž rôzna. Od 200 mil. Sk do neurčita. Mám však pocit, že po znížení úroku, ktorý už nebude hradiť štát, nebude výška záväzkov taká vysoká, ako si verejnosť myslí.

Vyššie územné celky (VÚC) sa bránia podpisom delimitačných protokolov. Odôvodňujú to nespokojnosťou s pripravenosťou na prechod kompetencií. Tvrdia, že nepoznajú financovanie bežných či kapitálových výdavkov a rozpočty. Ako ďalej?

- Prečo sa pýtate mňa? Veď tam je normálne účtovníctvo a v rámci delimitácie to aj uvidia. Samozrejme, že to VÚC nechcú, lebo teraz zisťujú, že to nebude celkom bezbolestné. Ale nech sa nehnevajú, veď každý účtovník tretej ligy vie, že tieto zariadenia vedú zo zákona účtovníctvo, v ktorom sú jasné záväzky, pohľadávky, stav hmotného a nehmotného investičného majetku. Nemyslím si teda, že by minister mal dávať návod, ako to majú zistiť. A ak ide o delimitačné protokoly, chcem zopakovať, že ešte stále nevieme, čo a kam pri každom jednom prípade prišlo.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 11:53