StoryEditor

Zo sveta

16.07.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Almódovar v Jeruzaleme
V poradí už 19. ročník Jeruzalemského filmového festivalu, ktorý slávnostne otvoria vo štvrtok, bude vzhľadom na bezpečnostnú situáciu menej bohatý na prítomnosť slávnych ľudí, napriek tomu však ponúkne zaujímavý program. Festival otvorí film španielskeho režiséra Pedra Almódovara Hovor s ňou. Festival udelí aj dve osobitné ceny, jednu za celoživotné dielo prevezme poľský režisér Krzysztof Zanussi, druhú za výnimočný umelecký počin izraelský režisér Amos Kitai. Jeho film o živote v ultraortodoxnej komunite sa pod názvom Kadoš premietal aj na Slovensku. Kontroverzný tvorca, ktorý prináša provokatívne pohľady na izraelskú spoločnosť, na festivale uvedie svoj nový film Raj, nakrútený podľa románu amerického spisovateľa Arthura Millera, ktorý v ňom aj stvárnil epizódnu úlohu. Vysoko aktuálny je aj pred niekoľkými dňami dostrihaný dokument Ľudská zbraň. Film nakrúcaný v Iráne, Libanone, Izraeli, Európe, USA a na Srí Lanke analyzuje fenomén samovražedných atentátov, obsahuje niekoľko desiatok rozhovorov s členmi teroristických skupín, so svetovými politickými špičkami, ale aj s rodinami obetí samovražedných útočníkov. (TASR)

Umrel fotograf slávnych
Fotograf Yousuf Karsh, ktorý sa v roku 1941 preslávil ako fotograf vzdorovitého britského ministerského predsedu Winstona Churchilla, zomrel v USA vo veku 93 rokov. Karshovi väčšinou pózovali svetoví lídri: zvečnil 12 amerických prezidentov ako aj umelcov a celebrít -- nechýbal medzi nimi ani spisovateľ Ernest Hemingway či geniálny vedec Albert Einstein. Karshovi pózoval aj sovietsky líder Nikita Chruščov, mladý kubánsky vodca Fidel Castro a filmové hviezdy ako Audrey Hepburnová, Brigitte Bardotová či Humphrey Bogart. "Ľudská tvár je najväčšou výzvou na svete. Nikdy ma neunaví -- každá je iná," vyznal sa raz Karsh. (TASR)

Hity aj bez nôt
Je to typicky americká kariéra: Diane Warrenová sa nikdy nenaučila čítať noty, a napriek tomu napíše takmer každý týždeň jednu skladbu, čím sa zaradila k najúspešnejším skladateľom v dejinách populárnej hudby. Dovedna 90 jej pesničiek sa dostalo v predchádzajúcich 20 rokoch do Top Ten, 38 dokonca obsadilo prvé miesta hitparád. Tento rok ju opäť nominovali na Oscara v kategórii najlepšia skladba, sošku však dostal Randy Newman. Skladateľka, ktorá denne sedí 16 hodín za klavírom, dostala raz Grammy, trikrát ju nominovali na Zlatý glóbus a šesťkrát na Oscara. Experti odhadujú hodnotu jej vydavateľstva na viac ako 500 miliónov dolárov. Kuriózne je, že autorka stoviek ľúbostných songov a balád je slobodná. Vlastne miluje iba hudbu, ale naozaj sa ešte nezaľúbila. "Často nahrádzam v prvých textoch slovo ,láska' slovom ,hudba', pomáha mi to nájsť melódiu."


Shakespearovo Brno
Na zájazd do Brna v Českej republike odcestoval umelecký kolektív Divadla Andreja Bagara v Nitre. Dramaturgia prijala pozvanie organizátorov prestížnej prehliadky Shakespearových diel, v ktorej programe sa Nitrania predstavia v stredu a vo štvrtok (17. -- 18. júla) dramatizáciou hry Wiliama Shakespeara Macbeth. Organizátori požiadali Nitranov o prezentáciu Macbetha aj na základe ohlasu, ktorý vyvolalo jeho uvedenie v Brne na festivale Trialóg v roku 2000.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:03