StoryEditor

Prázdniny? Nie, brigáda

01.04.2003, 00:00

Tomáš H. pôsobí v súčasnosti ako ekonóm v úspešnej zahraničnej firme. Počas štúdia na vysokej škole patril medzi brigádnikov -- veteránov, brigáda v zahraničí vypĺňala takmer každé jeho vysokoškolské prázdniny.
"Prvý raz som bol na Camp America, v podstate to nebolo až tak o peniazoch," hovorí. Výhodné pre neho boli nízke začiatočné náklady, mzda však taktiež. Vynahradili mu to zážitky a kontakty s ľuďmi.
Amerika sa stala jeho cieľom aj v nasledujúcom roku prázdnin. "Kamarátka poznala majiteľa reštaurácie v New Jersey, tak som vtedy išiel za zárobkom," spomína. Začínal ako čašník, postupne sa vypracoval na manažéra. Na starosti mal sklad, dodávateľov a dennú uzávierku. Ako povedal, majiteľ prichádzal iba dvakrát za týždeň všetko skontrolovať. Jeho hodinová mzda v tomto prípade nebola vysoká, hlavnú zložku tvorilo prepitné. "Najzaujímavejšie bolo nielen vyskúšanie amerického spôsobu života či svojich schopností, ale hlavne tvrdej práce vo vyspelom kapitalizme," povedal s úsmevom.
Neskôr si Tomáš chcel vyskúšať život v inej krajine a na rad prišiel Izrael. Bolo to v období relatívneho pokoja v tejto krajine a problém nebol ani s prácou. Tentoraz pracoval vo vodnom parku. "Bola to najľahšia práca, celý deň som v podstate sedel pri bazéne," povedal. Na starosti mal údržbu areálu, opravy, ale aj organizovanie práce pre tých čo mali problémy s angličtinou. Za zarobené peniaze precestoval celý Egypt.
Posledným jeho pôsobiskom bolo Nemecko, kde povolenie bolo zabezpečoval Národný úrad práce. Mal prácu v predajni rýchleho občerstvenia päťkrát do týždňa, maximálne deväť hodín denne. "V Nemecku sa mi asi najviac páčilo, že zamestnávatelia boli féroví a takisto som sa cítil blízko domova," dodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:51