StoryEditor

Zákon upiera slobodnú voľbu

02.02.2004, 23:00
Treba však vytvoriť rovnovážny vzťah medzi odberateľom a dodávateľom, aby nebola možnosť neprijateľného nátlaku jednej strany proti druhej. Trh s niektorými primárnymi zdrojmi energie -- vykurovací olej, propán-bután, uhlie -- sa už vytvoril. Udržiavať všeobecne dominantné postavenie niektorých dodávateľov tepla je nezmysel.

Zákon o tepelnej energetike, ako ho navrhuje ministerstvo hospodárstva, sa snaží vytvoriť legislatívny rámec, aký bol založený v období päťdesiatych rokov minulého storočia. Najmä pre veľkých dodávateľov tepla vytvára prakticky monopolné postavenie. Zrejme nebude v súlade s ústavou, ktorá chráni bytovú slobodu, pretože zaväzuje, aby obyvateľ strpel namontovanie a odčítavanie pomerových meradiel. Nie je ani v súlade so zákonom o hospodárskej súťaži. Prečo má zákon uprednostňovať dodávateľov tepla podľa doterajšieho stavu? Veď ľudí sa nikto nikdy nepýtal, či chcú byť pripojení na nejaký teplovod. Najmä za socializmu nie. Lenže teraz, po odpredaji bytov, ich majitelia majú právo povedať, čo je pre nich výhodné a vybrať si energiu, akú chcú. Nie som za absolútnu liberalizáciu trhu s energiou, tá nie je ani vo vyspelej Európe. Treba však vytvoriť rovnovážny vzťah medzi odberateľom a dodávateľom, aby nebola možnosť neprijateľného nátlaku jednej strany proti druhej. Trh s niektorými primárnymi zdrojmi energie -- vykurovací olej, propán-bután, uhlie -- sa už vytvoril. Udržiavať všeobecne dominantné postavenie niektorých dodávateľov tepla je nezmysel. Myslím si, že pri takejto podobe zákona žiadny predvídavý odberateľ zmluvu o odbere tepla nepodpíše. Automaticky by sa zaviazal platiť škodu v prípade, keď by si dokázal teplo obstarať lacnejšie a chcel by sa odpojiť. Množstvo sporov na trhu s teplom, ktoré nebude v silách Štátnej energetickej inšpekcie, zrejme skončí na súde. Aby zákon znamenal naozajstnú liberalizáciu, mal by sa prepracovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:25