StoryEditor

MMF varuje USA pred rastúcimi deficitmi

07.08.2003, 00:00
MMF varuje USA pred rastúcimi deficitmi, Rada výkonných riaditeľov MMF vyzýva USA na návrat k vyrovnanému štátnemu rozpočtu

Rekordný rozpočtový a obchodný deficit USA pod vedením prezidenta Georgea W. Busha ohrozuje investície a hospodársky rast najväčšej svetovej ekonomiky. Takto varuje Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej výročnej správe vládu USA.
Narastajúci rozpočtový deficit, naplánovaný bielym domom s rekordným schodkom 455 miliárd USD v tomto fiškálnom roku, napokon vytlačí investície a oslabí rast americkej produktivity, uviedol MMF. Prezident Bush označil za hlavné dôvody vyššieho ako plánovaného schodku slabú ekonomiku, vojnu v Iraku a 350-miliardový balík daňových škrtov. Rada výkonných riaditeľov MMF, ktorá správu vydala, vyzvala USA na návrat k vyrovnanému štátnemu rozpočtu v horizonte piatich až desiatich rokov a k posilneniu sociálneho zabezpečenia a nemocenskej starostlivosti. Správa prichádza v čase, keď demokrati, Bushovi rivali v prezidentských voľbách na budúci rok, kritizujú narastajúci deficit a nezamestnanosť. Podľa Roba Nicholsa, hovorcu ministerstva financií, znižovanie daní odsúhlasené na tento rok podnieti hospodársky rast a vytvorí nové pracovné miesta.
"Deficity -- aj keď verejnosťou prijímané s nevôľou -- sú zvládnuteľné. Potrebujeme ich zredukovať, a to sa dosiahne zvýšeným rastom HDP," uviedol Nichols vo svojom vyhlásení. Americká ekonomika rástla v druhom štvrťroku medziročne o 2,4 %, teda o 1 % viac ako v predchádzajúcich dvoch štvrťrokoch. Podľa MMF by mal HDP vzrásť o 2,25 % v tomto a o 3,5 % v budúcom roku. Bankový systém sa počas recesie, ktorú fond označil za miernu a krátko trvajúcu, zotavuje rýchlo a bilancie bánk si počínajú dobre. MMF tiež vyzval banky na ostražitosť pred opačným smerovaním úrokovej sadzby a možným ochladením na trhu nehnuteľností.
Riaditelia MMF uvítali znaky zlepšenia situácie v americkej ekonomike aj jej pomoc poskytovanú globálnej ekonomike. Súčasne poznamenali, že rast bol doteraz nerovnomerný a riziko poklesu stále pretrváva. "Podnikové investície, zotavenie burzy cenných papierov a globálny ekonomický rozvoj boli nejasné. Silným dlhodobým vyhliadkam pomáhali najmä vysoký rast produktivity a hodinovej produkcie," uvádza sa v správe.
Tohtoročný pokles dolára oproti euru o 10 % mal len relatívne mierny účinok na súčasný deficit, pretože dolár sa výrazne znehodnotil len oproti limitovanej skupine mien amerických obchodných partnerov, hovorí správa MMF. Čína a Japonsko nenechali svoje meny zhodnotiť oproti doláru. Americkí výrobcovia sa sťažujú, že čínsky juan, ktorý je už osem rokov na úrovni 8,3 za dolár, je nedocenený až o 40 % a prispel k rekordnému obchodnému deficitu s Čínou za rok 2002 -- 103 miliardy USD.
Niektorí členovia rady výkonných riaditeľov vyzvali Fed (americkú centrálnu banku), aby stanovil inflačný cieľ, ktorý môže upokojiť obavy z možného, aj keď vzdialeného rizika deflácie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 08:48