StoryEditor

Ruské lietadlá provokovali americký torpédoborec. Nabudúce môže niekto zomrieť, varujú USA

14.04.2016, 11:15
Autor:
mlbmlb
Jeden z preletov bol tak nízky, že zvíril hladinu Baltského mora. Pri ďalšom sa ruské lietadlo podľa televízie CNN dostalo len asi 20 metrov nad lodný stožiar.

Spojené štáty zverejnili video ruských bojových lietadiel, ktoré na začiatku týždňa prelietali v tesnej blízkosti torpédoborca ​​USS Donald Cook. Námorníctvo kvôli simulovanému útoku muselo prerušiť cvičenie, ktorého sa v Baltickom mori zúčastnila aj poľská helikoptéra. Ruská akcia bola podľa USA nebezpečná a neprofesionálna, píše portál iDNES.cz.

Dvojica neozbrojených bojových lietadiel Suchoj Su-24 sa k torpédoborcu tesne priblížila hneď trikrát v priebehu dvoch dní - v pondelok a utorok. Jeden z preletov bol tak nízky, že zvíril hladinu Baltského mora. Pri ďalšom sa ruské lietadlo podľa televízie CNN dostalo len asi 20 metrov nad lodný stožiar.

Na palube torpédoborca, ktorý momentálne operuje v medzinárodných vodách asi 100 kilometrov od Kaliningradu, sa práve konalo rutinné cvičenie. Tankovala tam poľská armádna helikoptéra.

Velenie lode ruské prelety vyhodnotilo ako nebezpečné a cvičenie prerušilo, kým bojové lietadlá oblasť neopustili.

Okrem Suchojov k torpédoborcu v utorok priletela aj ruská helikoptéra KA-27 Helix. Stroj námorníkov sedemkrát obkrúžil a jeho posádka fotografovala dianie na palube. Nikto z ruských letcov podľa USA nereagoval na varovanie ani žiadosť o identifikáciu, keď sa s nimi Američania pokúšali nadviazať kontakt.

Nabudúce môže niekto zomrieť, varujú USA

"Z nebezpečných a neprofesionálnych ruských leteckých manévrov máme vážne obavy. Takéto akcie majú potenciál zbytočne zvýšiť napätie medzi krajinami. Mohli by tiež viesť k chybnému vyhodnotenie alebo nehode, čo môže spôsobiť vážne zranenie či smrť," vyhlásilo vo štvrtok európske veliteľstvo ozbrojených síl USA. Obrat "nebezpečné a neprofesionálne" námorníctvo vo svojej správe zdôraznilo hneď trikrát.

Podobných preletov Moskva v minulosti podnikla viac. Americká loď USS Donald Cook blízky prelet bojových lietadiel Su-24 zažila už predvlani. Torpédoborec vtedy hliadkoval v Čiernom mori, takisto neďaleko ruských brehov.

Suchá správa o incidente vtedy vyvolala vlnu špekulácií a manipulácií, ktoré sa na seba postupne nabaľovali. Výsledkom bol príbeh o tom, že sa Američania na palube po útoku nervovo zrútili a desiatky námorníkov požiadali o uvoľnenie z vojenskej služby.

Americký torpédoborec brázdi hladinu Baltu v rámci mimoriadneho nasadenia Severoatlantickej aliancie, o ktoré z obavy pred Ruskom požiadalo Estónsko, Lotyšsko a Litva.

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok podľa ČTK uviedlo, že suchoje pri poslednom incidente v Baltskom mori dodržali všetky normy medzinárodného práva a bezpečnostné normy. Podľa tvrdenia Moskvy sa americké plavidlo pohybovalo 70 kilometrov od ruskej námornej základne v Baltskom mori.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
24. apríl 2024 10:00